BCR restrictioneaza creditarea in valuta si sustine moneda nationala

BCR restrictioneaza creditarea in valuta si sustine moneda nationala

BCR a adoptat norme prudentiale stricte in ceea ce priveste creditarea in valuta a populatiei, care are veniturile in lei, au declarat, pentru Agerpres, oficiali ai bancii. "BCR incurajeaza creditarea in lei, atât pentru persoane fizice, cât si pentru persoane juridice. Cel mai sanatos este sa acorzi un credit in moneda in care cel care

BCR a adoptat norme prudentiale stricte in ceea ce priveste creditarea in valuta a populatiei, care are veniturile in lei, au declarat, pentru Agerpres, oficiali ai bancii. "BCR incurajeaza creditarea in lei, atât pentru persoane fizice, cât si pentru persoane juridice. Cel mai sanatos este sa acorzi un credit in moneda in care cel care acceseaza creditul are venituri. Motivul pentru care creditele in valuta isi pastreaza atractivitatea este diferentialul de dobânda semnificativ fata de creditele in lei", au afirmat reprezentantii BCR.

Potrivit acestora, in lipsa unei piete financiare pe termen lung in lei, creditarea pe termen lung in moneda locala (in special creditele pentru locuinte) este foarte dificila, iar costurile sale sunt prohibitive din cauza riscului de dobânda foarte ridicat.

"Creditarea in valuta (euro) nu este un rau in sine, ci modul in care aceasta este facuta poate fi periculos. De aceea, noi am adoptat norme prudentiale stricte in ceea ce priveste creditarea in valuta: grad de acoperire a garantiei mai ridicat, grad de indatorare mai redus, raport mai mic al raportului dintre credit si valoarea activului. Erste Group lucreaza impreuna cu BERD, FMI si autoritatile de supraveghere locala din Europa Centrala si de Est pentru a dezvolta/adânci pietele financiare in moneda locala din aceste tari", au subliniat oficialii BCR.

Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca BNR lucreaza la o serie de norme prin intermediul carora sa fie descurajata creditarea in valuta in cazul celor care obtin venituri doar in lei.

 

AgerPres

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos