credius.ro

BCR ofera microintreprinderilor din domeniul agricol credite de investitii in echipamente si cresterea suprafetelor agricole, ca strategie pentru a face fata anilor secetosi

12 septembrie 2012

• Romania este pe cale sa piarda 800 milioane de euro datorita recoltei slabe din 2012; aproape jumatate din aceasta pierdere ar fi putut fi evitata daca agricultorii romani ar fi avut sisteme adecvate de irigatii.

• Mai mult de jumatate din terenul arabil din Romania este lucrat de proprietatile cu sub 10 ha (ferme mici), iar lupta impotriva “fenomenelor naturii" este pierduta tot mai des.

• Conform unui studiu efectuat de catre BCR in randul micro-producatorilor agricoli, prioritatile acestora sunt adaptarea tehnologiilor la conditiile climatice, cresterea afacerii si a suprafetei cultivate, dar si obtinerea fondurilor pentru dezvoltare si asigurarea culturilor.


Bucuresti, 12 septembrie 2012 – Conform unui raport realizat de Departamentul de Cercetare al Bancii Comerciale Romane (BCR), Romania este pe cale sa piarda 800 milioane de euro datorita recoltei slabe din 2012. Aproape jumatate din aceasta pierdere ar fi putut fi evitata daca agricultorii romani ar fi avut sisteme adecvate de irigatii in functiune. Daca productivitatea s-ar situa la nivelul EU, Romania ar putea sa isi dubleze productia agricola, sa isi tripleze exporturile de produse alimentare si sa hraneasca 4 tari de marimea Romaniei.

Proprietatile din Romania sunt slab echipate cu sisteme de irigatie. Acesta este motivul pentru care lupta impotriva „fenomenelor naturii" este pierduta tot mai des, iar culturile sunt tot mai sarace, a declarat Sorin Mititelu, Director Managementul Segmentelor Retail BCR. Micro-intreprinzatorii agricoli au alternativa de a fuziona parcelele de teren in exploatatii agricole mai mari pentru a putea accesa mai usor produse bancare de finantare si alte oportunitati oferite de economia de piata, a adaugat Sorin Mititelu.

BCR ofera in campania de toamna 2012 variante de finantare pentru micro intreprinderile din domeniul agricol adaptate nevoilor lor specifice: achizitionarea de teren si utilaje agricole, retehnologizare, reabilitarea terenurilor agricole precum si pentru activitatile curente, specifice sezonului:
 Creditul APIA SAPS pentru finantarea nevoilor curente; in premiera BCR ofera posibilitatea de amanare a rambursarii creditului si a dobanzilor pana la incasarea subventiei acordate de APIA iar pentru sume mai mici de 150.000 RON, BCR nu solicita alte garantii reale.
 Creditul pentru capital de lucru destinat finantarii nevoilor curente in perioada lucrarilor de toamna; creditele pot urca pana la de 6 ori valoarea CAML (cifrei de afaceri medii lunare), maxim 1.000.000 RON / 250.000 EUR
 Creditul de investitii pentru achizitia / modernizarea / retehnologizarea de utilaje permite, in premiera, si achizitia de terenuri agricole ori reabilitarea acestora; valoarea creditata poate urca pana la 85% din valoarea totala a investitiei, respectiv 70% pentru clientii start-up


Oferta BCR destinata micro-intreprinzatorilor agricoli este completata de oferta promotionala BCR Leasing (reducere 2,6 puncte procentuale fata de dobanda standard) pentru tehnologizare ori retehnologizare. Avantajele promovate de BCR Leasing sunt durata de aprobare scurta si lipsa necesitatii unor extra garantii


Tipuri de utilaje agricole care pot fi achizitionate in leasing:
 tractoare, remorci si semiremorci
 utilaje agricole pentru lucrari
 headere (semanatori, pluguri, echipamente de recoltare, etc.)
 sisteme de irigatii
 alte tipuri de echipamente si utilaje pentru agricultura
 linii de prelucrare produse agricole si alimentare
 proiecte complexe

“In Romania sunt 3,2 tractoare la 100 de gospodarii, in timp ce acest raport este de 11,9 in Ungaria, 43,9 in Polonia si 70,9 in Cehia. Mai mult, firmele din sectorul agricol nu au, in general, intarzieri la plata ratelor. Acestea sunt doua oportunitati mari pentru noi, iar ofertele de cumparare a echipamentelor agricole prin leasing sunt extreme de avantajoase in acest moment, atat din punct de vedere al costurilor, cat si al beneficiilor suplimentare: aprobare rapida, consiliere specializata, documentatie simpla”, a declarat Bogdan Speteanu, Presedinte BCR Leasing.


STUDIU BCR Situatia financiara a micro-firmelor agricole

Conform datelor unui studiu derulat de catre BCR in randul a 200 dintre clientii sai micro intreprinderi din domeniul agricol, printre prioritatile antreprenorilor agricoli se numara adapatarea tehnologiilor agricole detinute la condtitiile climatice (60%), cresterea afacerii si a suprafetei cultivate (52%), obtinerea fondurilor pentru dezvoltare (42%) si asigurarea culturilor (20%).

Pentru cei 200 de participanti la studiul derulat de BCR cea mai mare problema o reprezinta scaderea productiei (55%), lipsa de implicare a autoritatilor (33%), lipsa lichiditatilor (28%) si lipsa pietei de desfacere (15%). 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro