BCR obtine un rezultat operational trimestrial solid intr-un mediu economic inca advers

BCR obtine un rezultat operational trimestrial solid intr-un mediu economic inca advers

Rezultatul operational in trimestrul III (T3) al anului 2012 a atins un nivel solid de 618,3 milioane lei (136,6 milioane euro), in crestere cu 3,8% fata de trimestrul II (T2) 2012 intr-un context economic care se mentine dificil: cerere de credite scazuta, competitie crescuta pentru depozite si pentru active cu risc scazut, precum si volatilitate

Rezultatul operational in trimestrul III (T3) al anului 2012 a atins un nivel solid de 618,3 milioane lei (136,6 milioane euro), in crestere cu 3,8% fata de trimestrul II (T2) 2012 intr-un context economic care se mentine dificil: cerere de credite scazuta, competitie crescuta pentru depozite si pentru active cu risc scazut, precum si volatilitate continua a ratei de schimb leu/euro, care a pus presiune suplimentara asupra clientilor bancii.

Eficienta operationala crescuta: Costurile sunt bine gestionate, veniturile sunt afectate de mediul de afaceri dificil
Reflectand masuri cuprinzatoare de optimizare, cheltuielile operationale din primele noua luni ale anului 2012 au fost reduse cu 6,1% sau 77 milioane lei (17,4 milioane euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 1.184,8 milioane lei (267,4 milioane euro). Trebuie remarcat ca nivelul cheltuielilor operationale din T3 (377,5 milioane lei) reprezinta cel mai scazut cost operational trimestrial din ultimii cinci ani.

Venitul operational din primele noua luni ale anului 2012 a scazut cu 4,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la 3.008,6 milioane lei (679,0 milioane euro), in special pe seama diminuarii venitului net din dobanzi (-10,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent), generata de cererea scazuta de creditare, de cresterea volumului de credite neperformante si de scaderea marjelor de dobanda datorata trecerii la active cu risc mai scazut. Totusi, in trimestrul III, venitul operational a crescut (+1,2%) comparativ cu trimestrul precedent, mai ales datorita evolutiei pozitive a venitului net din dobanzi.

Raportul cost-venit s-a imbunatatit usor la 39,4% la sfarsitul lunii septembrie 2012, datorita masurilor de optimizare.
Provizionarea prudenta continua a dus la cresterea costurilor cu riscul si in trimestrul III.

Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite a crescut cu 63,8% in comparatia anuala, ajungand la 2.635,2 milioane lei in primele noua luni ale anului 2012. Cu toate acestea, formarea imprumuturilor neperformante in T3 a incetinit atat pe segmentul retail cat si pe segmentul corporate fata de trimestrul anterior. Cerintele de provizionare suplimentara in trimestrul al treilea au determinat continuarea imbunatatirii ratei de acoperire a imprumuturilor neperformante la 57,2% la sfarsitul lunii septembrie 2012, fata de 50,6% la finalul anului 2011. Evolutia costurilor pentru acoperirea riscurilor reflecta impactul mediului dificil de afaceri asupra clientilor din sectorul companiilor si din domeniul imobiliar.

Dezvoltarea afacerilor continua intr-un ritm mai lent, reflectand conditiile economice adverse
Grupul BCR si-a mentinut pozitia de lider de piata, cu o cota de piata de aproximativ 20% dupa activele totale, in pofida unui usor declin al activelor cu 0,5% pana la 76.370,2 milioane lei (16.827,9 milioane euro) fata de inceputul anului.
Portofoliul de credite al BCR a continuat sa creasca (+3,1 % de la inceputul anului) mai ales datorita creditarii retail. Creditarea din sectorul retail a crescut in special pe seama cresterii pe segmentul ipotecar (crestere anuala cu 1,8pp a cotei de piata pana la 25,4%). Cota de piata a BCR pentru creditare (in general) s-a mentinut la peste 21% la sfarsitul lunii septembrie 2012, in timp ce cota de piata pentru creditele imobiliare in euro s-a situat la aproximativ 30% (crestere cu 1,1 pp de la inceputul anului).

Banca beneficiaza de lichiditate si de o baza de capital solide, cu mult peste valorile minime reglementate.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos