credius.ro

BCR intentioneaza sa rascumpere obligatiunile

29 martie 2007

Banca Comerciala Romana (BCR) intentioneaza sa rascumpare obligatiunile listate joi la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si sa lanseze, in urmatorii trei ani, noi titluri de valoare, a declarat, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele executiv al bancii, Dan Bunea. "Ne rezervam dreptul de a ne bate pentru a rascumpara aceste obligatiuni, astfel ca piata sa fie avertizata in sensul pozitiv al cuvantului, intrucat ne vom implica in calitate de jucator", a afirmat Bunea, prezent la deschiderea sedintei BVB. Obligatiunile corporative emise in luna noiembrie a anului trecut de BCR, in valoare totala de 242 milioane de lei, au fost lansate joi la tranzactionarea pe BVB.

"Ne-au propus sa aducem un plus de valoare la Bursa de Valori, si chiar aveam o intentie, nedeclarata pana acum, de a crea un benchmark (referinta, n.r.) pentru bursa. Emisiunea de obligatiuni are posibilitatea, prin marime, lichiditate si calitatea emitentului, de a fixa standarde pentru BVB", a precizat vicepresedintele BCR.

Bunea s-a declarat multumit de valoarea emisiunii, adaugand insa ca sumele atrase ar fi putut fi mai mari.

"Sunt multumit de sumele atrase, cu toate ca s-ar fi putut mai mult. Urmatoarele emisiuni vor fi insa in avantajul nostru, pentru ca dobanzile vor fi mai mici. Speram, totodata, ca procedurile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si ale Bursei de Valori, pe care le presupune o astfel de emisiune, sa fie imbunatatite, timpii sa fie scurtati", a declarat reprezentantul BCR.

Directorul executiv al Directiei Corporate Finance a BCR, Marius Ioan Danila, apreciaza ca nivelul costurilor finantarii prin emiterea de obligatiuni este ridicat.

"Consideram ca fiind destul de inalt nivelul costurilor pe care il presupune finantarea prin emiterea de obligatiuni pe piata de la Bucuresti. Responsabilii pietei de capital ar trebui sa aiba serios in vedere reconsiderarea acestui aspect astfel incat piata obligatiunilor sa se poata dezvolta sensibil in urmatorii ani, profitand si de conditiile propice generate de aparitia fondurilor locale de pensii", a afirmat Danila.

BCR intentioneaza sa lanseze noi emisiuni de obligatiuni si alte instrumente financiare.

"Pregatim in urmatorii trei ani si alte emisiuni de obligatiuni si alte instrumente financiare, atat in lei, cat si in valuta. Vor fi premiere pentru piata locala de capital, pentru ca vrem sa contribuim semnificativ la dezvoltarea ei", a spus Bunea.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a vandut in luna noiembrie 2006, prin oferta publica, obligatiuni cu maturitate de trei ani si dobanda anuala de 7,25%.

"Aceasta dobanda de 7,25% poate a parut, la momentul emisiunii, prea mica pentru unii investitori, dar am avut in vedere diferite scenarii ale pietei monetare. Acum, odata cu reducerile de dobanda operate de banca centrala, au scazut si dobanzile pasive, de aceea de ne asteptam ca obligatiunile sa atraga interes", a mentionat Bunea.

Valoarea initiala a emisiunii a fost de 200 milioane lei, dar BCR a majorat emisiunea pana la nivelul subscrierilor. Doua treimi din plasamente au fost realizate de investitori straini.

Emisiunea de obligatiuni este cotata cu "A minus" de catre Fitch Ratings si cu "BBB minus" de catre Standard&Poor's.

BCR intentioneaza sa lanseze in acest an, o emisiune de obligatiuni in valoare de 400-500 milioane de lei, titlurile urmand sa fie vandute, cel mai probabil, pe piete externe.

Profitul net consolidat al grupului BCR, detinut de banca austriaca Erste, s-a majorat anul trecut cu 16,4%, la 756,3 milioane lei (214,5 milioane euro), in timp ce activele totale au urcat cu 38,6%, la 47,43 miliarde lei (14,02 miliarde euro).

Pe Bursa de Valori Bucuresti sunt tranzactionate obligatiuni corporatiste emise de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (525 de milioane de lei), Banca Comerciala Carpatica (36,79 milioane de lei), International Leasing IFN (4,8 milioane de lei) si ProCredit Bank (40,2 milioane de lei). La categoria nelistate figureaza titlurile Finansbank (41 milioane de lei), Raiffeisen Bank Romania (138 milioane de lei) si Hexol Lubricants (1,3 milioane de lei).

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro