BCR de aur, tara noastra are…

BCR de aur, tara noastra are…

Conferinta de presa a BCR s-a incheiat. Jurnalistii prezenti sunt invitati sa vada cu ochii lor colectia de monede si bijuterii din aur, achizitionate de banca de la populatie anul trecut. Vizibil incantat de podoabele bancii, presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, s-a adresat unui colaborator, suficient ca sa fie auzit, ca s-ar putea vorbi

Conferinta de presa a BCR s-a incheiat. Jurnalistii prezenti sunt invitati sa vada cu ochii lor colectia de monede si bijuterii din aur, achizitionate de banca de la populatie anul trecut. Vizibil incantat de podoabele bancii, presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, s-a adresat unui colaborator, suficient ca sa fie auzit, ca s-ar putea vorbi de un "BCR de aur". O apreciere deloc departe de adevar … , daca ar fi vorba numai de performantele financiare ale bancii pe anul trecut, fara a tine seama de acest tezaur.

Apoi, ca si cum nimic nu s-a intamplat, si nimeni n-ar fi surprins soapta spusa la urechea colegului sau, domnia sa a sugerat reprezentantilor mass-media ca existenta unei asemenea colectii este ea insasi o dovada de incredere a populatiei in BCR.

Presedintele executiv al BCR nu a uitat ca este 8 martie, fapt pentru care a oferit tuturor doamnelor prezente la eveniment cate un buchet de flori, apreciind ca fara femei viata ar fi nimic.

Mai apoi a purces la prezentarea rezultatelor financiare obtinute de banca pe parcursul anului anterior, nu inainte de a evidentia faptul ca "2005 a fost cel mai bun an pentru BCR".

Pentru a vizualiza toate realizarile celei mai mari banci din Romania va prezentam in continuare comunicatul de presa remis de BCR.

BCR – profit net  record, de peste 742 milioane lei (RON) (202 milioane EUR) in 2005

Banca Comerciala Romana (BCR) a continuat si in 2005 sa-si imbunatateasca eficienta si capacitatea de a genera profit.

Profitul net obtinut de BCR in 2005, conform standardelor romanesti de contabilitate, a crescut puternic, cu 15,6%, in termeni nominali, comparativ cu 2004, pana la 742,3 milioane lei (RON) (echivalent cu 202 milioane EUR), cresterea echivaland cu un plus de 100,2 milioane lei (RON), potrivit rezultatelor financiare preliminare.

“Am avut si in 2005 un parcurs foarte bun in conditiile actuale ale pietei romanesti, bazat pe promovarea valorilor si a calitatii, pe creativitatea si transparenta care ne caracterizeaza. Am obtinut, prin dezvoltarea puternica a volumului de afaceri si gestionarea atenta a evolutiilor si riscurilor, un profit net record pentru bancile din Romania, peste 200 de milioane EURO, valoare  care reprezinta 35% din profitul realizat de intregul sistem bancar romanesc » a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.

Venitul net operational a inregistrat, de asemenea, o crestere cu 6%, la 2.294 milioane lei (RON), in conditiile unei piete deosebit de volatile in care marja dintre dobanda activa si pasiva s-a ingustat peste asteptari. In acest context, veniturile nete din dobanzi au inregistrat un recul cu 5,9% de la 1423,1 milioane lei (RON) la 1339,8 milioane lei (RON), evolutie compensata in mare parte de cresterea cu 12,6% a veniturilor din comisioane, pana la 646,7 milioane lei (RON), generata de cresterea puternica a volumului afacerilor. Totodata au crescut substantial, cu 109,7%, veniturile nete din operatiuni financiare care au urcat pana la 223,1 milioane lei (RON).

Costurile de exploatare au inregistrat o crestere  cu 19,4% pana la 1287,6 milioane lei (RON). Ca urmare venitul net din exploatare s-a diminuat cu 7,4% de la 1086,4 milioane lei (RON) la 1006,4 milioane lei (RON) iar raportul cost/venituri s-a ridicat la 57,99%.

Totodata, pierderea neta din provizioane s-a redus cu 62,4% pana la numai 63,4 milioane lei (RON) ca urmare a imbunatatirii managementului riscurilor si a calitatii portofoliului de credite.

Ca rezultat, profitul brut inainte de impozitare a crescut cu 2,3 % pana la 871,2 milioane lei (RON), echivalent cu circa 237 milioane EUR.

Puterea financiara a bancii a crescut permanent, ca urmare a eficientei sale economice care s-a imbunatatit constant, capitalurile proprii ale bancii sporind cu 11,6% in 2005 la 3.952,4 milioane lei (RON) (echivalent cu 1,075 miliarde EUR) de la 3540,2 milioane lei (RON) in 2004.

Rentabilitatea capitalului determinata pe baza profitului net (ROE) a crescut la 18,8%, cu 0,64 puncte procentuale peste valoarea din 2004, rezultand o fructificare superioara a capitalului actionarilor. Valoarea ROE este peste media de 12,9% inregistrata pe ansamblul sistemului bancar romanesc.

In 2005, banca a realizat o crestere foarte consistenta a bilantului, cu 40% fata de 2004, activele  bilantiere ridicandu-se la 32.961 milioane lei (RON) (aproape 9 miliarde echivalent EUR).

Portofoliul de credite acordate clientilor a crescut cu 50,3% fata de 31 decembrie 2004, insumand in sold, la finele anului trecut, 16.058 milioane lei (RON) (circa 4,37 miliarde echivalent EUR), plasamentele in credite fiind, si in 2005, principalul activ bilantier al bancii.

“Prin strategia promovata si pe care continuam sa o aplicam consecvent, sprijinim economia reala dezvoltand parteneriate durabile cu clientii din cele patru segmente strategice pentru BCR –mari corporatii, IMM-uri, populatie si administratia locala – intarind astfel pozitia noastra de cea mai importanta banca comerciala pentru Romania” a subliniat Nicolae Danila.

In domeniul creditarii trebuie evidentiate trei aspecte importante:
•    Creditul retail, ajuns la un sold de peste 1,7 miliarde echivalent EUR, a fost, in 2005, cel mai dinamic plasament al BCR, cu o crestere in termeni nominali de peste 86%, evolutie in care creditul in lei (RON) a crescut cu 60%;
•    Banca s-a orientat mai ferm catre finantarile pe termen lung, incurajand deciziile investitionale ale clientilor, aceste credite ajungand, la finele anului trecut, la o pondere de 41% din total portofoliu fata de 19% in 2004;
•    Mentinerea unei structuri de credite preponderent in moneda nationala – 56% din total portofoliu – in conditiile unei piete dominate inca de creditele in valuta.

Pe segmentul atragerii de resurse de la clientii nebancari, banca a inregistrat o crestere mai accentuata a depozitelor in lei (RON), care aveau o pondere de 68% in total depozite, crestere stimulata de remunerarea mai buna. Depozitele clientilor la BCR au crescut in 2005 cu 31,3% pana la 21.410 milioane lei (RON).
 
BCR este, in continuare, principalul jucator pe piata bancara, cotele de piata – 25,4% la active, 26,4% la creditele neguvernamentale si 28,6% la depozite clienti – confirmand consolidarea pozitiei sala de lider si formator de piata.

 “2005 a fost pentru BCR un an deosebit, cu multe evenimente, destule provocari si in final cu rezultate pozitive si acumulari calitative semnificative”, apreciaza Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.

Capacitatea de lucru a BCR a fost extinsa in 2005 si prin deschiderea a 60 de noi unitati bancare, reteaua teritoriala ajungand la 372 sucursale si agentii, in conditiile in care numarul mediu de personal s-a redus, in mod natural, cu 3,5% pana la 11.584 salariati.

Totodata au crescut substantial indicatorii de productivitate pe salariat, cresterile fiind superioare celor inregistrate pe total sistem bancar atat la active cat si la credite si profit net/salariat. La acest ultim indicator valoarea obtinuta de BCR – 64 mii lei (RON) / salariat – fiind dubla fata de cea inregistrata pe ansamblul sistemului bancar romanesc.

BCR a finalizat, in cursul anului trecut, reorganizarea activitatii de retail si este in curs de implementare a proiectului de optimizare a activitatii de corporate, ambele realizate cu asistenta firmei germane IDS Scheer si se afla in faza finala de constructie a unui sistem IT imbunatatit, realizat de specialistii bancii impreuna cu cei ai firmelor Oracle, Ernst & Young, Microsoft si Softwin.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos