BCR, BRD si Raiffeisen ar putea suferi o coborare a ratingurilor

BCR, BRD si Raiffeisen ar putea suferi o coborare a ratingurilor

Moody s a plasat luni sub observatie pentru o posibila coborare ratingurile Bancii Comerciale Romane, BRD SocGen si Raiffeisen, in contextul revizuirii indicatorilor privind sistemul bancar, dar si din cauza conditiilor operationale dificile si a schimbarilor in calitatea activelor. Astfel, ratingul "D" privind puterea financiara a Bancii Comerciale Romane (BCR) ramane neschimbat, cu perspecitva stabila,

Moody s a plasat luni sub observatie pentru o posibila coborare ratingurile Bancii Comerciale Romane, BRD SocGen si Raiffeisen, in contextul revizuirii indicatorilor privind sistemul bancar, dar si din cauza conditiilor operationale dificile si a schimbarilor in calitatea activelor.

Astfel, ratingul "D" privind puterea financiara a Bancii Comerciale Romane (BCR) ramane neschimbat, cu perspecitva stabila, insa ratingul "Baa1/P-2" privind depozitele in moneda nationala a fost plasat sub revizuire cu perspectiva negativa. Moody’s a mentinut si ratingul "Baa3/P-3" privind depozitele in valuta straina, cu perspectiva stabila.

In cazul bancii BRD – Groupe Societe Generale, agentia de evaluare financiara a plasat sub monitorizare cu perspectiva negativa ratingul "D+" acordat puterii financiare a bancii. De asemenea, ratingul "A2/P-1" pentru depozitele in moneda nationala a fost plasat sub monitorizare, putand urma o scadere a calificativului. Ratingul "Baa3/P-3" acordat depozitelor in moneda straina ramane neschimbat, cu perspectiva stabila.

Pentru banca Raiffeisen Bank SA, ratingul "D" acordat tariei financiare a bancii ramane nemodificat, cu perspectiva stabila. Agentia a plasat sub monitorizare cu pespectiva negativa ratingul "Baa2/P-2" pentru depozitele in moneda nationala, in timp ce ratingul "Baa3/P-3" al depozitelor in moneda straina ramane neschimbat, cu pespectiva stabila.

Analiza ratingurilor pentru depozitele in moneda nationala ale celor trei banci va lua in calcul masura in care abilitatea Romaniei de a oferi sprijin sistemului bancar intern, in caz de nevoie, va fi dependenta cu capacitatea guvernului de a-si administra datoriile, in contextul crizei economice mondiale.

Moody’s a anuntat ca isi va rafina evaluarea suportului sistemic disponibil de la guvernul Romaniei pentru a-si face o imagine mai buna privind impactul eroziunii elementelor fundamentale ale economiei locale si a flexibilitatii politicii fiscale asupra abilitatii guvernului de a sustine sectorul bancar.

Factorii pe care agentia de evaluare financiara ii va lua in calcul, in cadrul evaluarii privind suportul sistemic, includ marimea sectorului bancar raportat la resursele guverbamentale, nivelul de stres din sistemul bancar, obligatiile in valuta ale sistemului bancar, raportat la resursele valutare ale guvernului si schimbarile in ceea ce priveste modul de actiune al guvernului.

Moody’s a plasat ratingul "D+" privind puterea financiara a BRD – Groupe Societe Generale sub revizuire din cauza recesiunii ce se adanceste in Europa, inclusiv in Romania, ceea ce ar putea slabi calitatea activelor bancii. In urmatoarele saptamani, agentia de rating va evalua mai detaliat anvergura deteriorarii calitatii activelor si a nevoilor privind constituirea de provizioane, in contextul recesiunii.

Continua crestere a somajului din Romania, combinata cu o scadere a exporturilor si productiei industriale sunt factori care ar putea sa duca la cresterea imprumuturilor neperfomante si a pierderilor din credite, la un nivel mai ridicat decat cel luat pana acum in calcul pentru BRD – Groupe Societe Generale.

Moody’s a coborat la 1 aprilie 2009 perspectiva ratingului BCR pentru depozitele in lei , Baa1/Prime-2, de la stabila la negativa, dupa ce agentia de rating a coborat ratingul bancii-mama Erste Bank ca urmare a expunerii fata de Europa emergenta.

Cu toate acestea, ratingurile Bancii Comerciale Romane raman neschimbate atat pentru depozitele in lei, cat si pentru cele in valuta, Baa3/Prime-3, a caror perspectiva ramane stabila.

Totodata, ratingurile BCR iau in calcul si asteptarile agentiei in privinta unei sustineri puternice din partea bancii-mama, Erste Bank.

Ultima actiune de rating a Moody’s privind banca BRD a avut loc in 2007, cand a urcat ratingul puterii financiare a BRD la D+ (cu perspectiva stabila), de la D (cu perspectiva pozitiva) si a atribuit calificativul A2/Prime-1 pentru depozitele in moneda locala, datorita unei sustineri puternice a bancii mama.

Moody’s a redus la 1 aprilie 2009 ratingul Raiffeisen Bank SA pentru depozitele in moneda nationala, de la A3/P-1 la Baa2/P-2, ca urmare a reducerii calificativului tariei financiare al bancii mama, de la C la D+.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos