BCR, BRD, BT si CEC, mai bogate cu 87 mil. de euro fiecare

BCR, BRD, BT si CEC, mai bogate cu 87 mil. de euro fiecare

Incepand de astazi, conturile BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC s-au rotunjit cu cate 87,5 milioane de euro fiecare, bani proveniti din vanzarea societatii de asigurari Asiban catre francezii de la Groupama. Tranzactia s-a parafat chiar in cursul diminetii de astazi, pentru 350 milioane euro, suma vehiculata de presa in ultimele saptamani. Cele patru banci

Incepand de astazi, conturile BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC s-au rotunjit cu cate 87,5 milioane de euro fiecare, bani proveniti din vanzarea societatii de asigurari Asiban catre francezii de la Groupama. Tranzactia s-a parafat chiar in cursul diminetii de astazi, pentru 350 milioane euro, suma vehiculata de presa in ultimele saptamani. Cele patru banci detineau fiecare cate 25% din actiunile Asiban, suma obtinuta din vanzare urmand sa se imparta egal intre ele.

„Am vandut asigurarile pentru a ne concentra pe activitatea de baza”, a declarat Manfred Wimmer, directorul executiv al BCR, aratand ca sumele obtinute din aceasta tranzactie vor fi directionate catre banking. Aceeasi opinie a fost exprimata si de presedintele BRD, Patrick Gelin, care a explicat ca BRD prefera sa se concentreze pe activitatea bancara, neavand expertiza necesara pentru segmentul asigurarilor.

Operatiunea de vanzare a participatiilor la Asiban a fost initiata de BRD, iar ceilalti trei actionari au aderat ulterior. La un moment dat, CEC si-a exprimat interesul de a deveni proprietarul Asiban, ca prim pas catre transformarea CEC intr-un grup financiar. „Am renuntat la gandurile de grup financiar CEC. Banca vrea sa devina o banca comerciala puternica, asa ca am considerat ca nu este buna extinderea in aceasta directie”, a declarat presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea. Acesta a aratat ca, pentru cumpararea participatiilor celorlalte trei banci, CEC ar fi trebuit sa investeasca jumatate din fondurile proprii, care se ridica in acest moment la 400-500 milioane euro. „Initiativa CEC de a se alatura grupului de banci care vroiau sa vanda Asiban este una fericita si profitabila”, a adaugat Ghetea.

In competitia pentru achizitia Asiban s-au mai aflat, alaturi de francezii de la Groupama, companiile italiene Generali si Fondiaria, olandezii de la Aegon si Eureko, austriecii Axa si Uniqa si germanii de la Munich Re. „Exista unele similitudini intre finala acestei competitii si campionatul european de fotbal. Ca si la campionatul de fotbal, vor fi doi invingatori: unul dintre ei este Romania – Asiban, iar celalalt este Franta, reprezentata de Groupama”, a declarat Dumitru Ceraceanu, presedintele Asiban, intr-o paralela cu grupa Romaniei de la Europenele de fotbal de anul acesta, in care se mai afla Franta, Italia si Olanda si din care se califica mai departe doar primele doua clasate.

Prin cumpararea Asiban, Groupama ajunge  al treilea jucator pe piata romaneasca a asigurarilor, cu o cota de piata de 12%, dupa Vienna Insurance Group, care controleaza 37%, dupa achizitia BCR Asigurari, si Allianz, cu o cota de 22%. Groupama a intrat pe piata pe piata romaneasca anul trecut, prin achizitia, in decembrie, a BT Asigurari, iar in februarie anul acesta a cumparat si OTP Garancia Asigurari. In total, a aratat directorul general al Groupama, Jean-Francois Lemoux, compania a investit 500 milioane de euro in preluari pe piata romaneasca a asigurarilor. „Am facut achizitiile pe care vroiam sa le facem”, a declarat Lemoux, negand interesul companiei pentru preluarea societatii de asigurari Unita, scoasa recent la vanzare de Vienna Insurance Group.

Lemoux a aratat ca Groupama intentioneaza sa actioneze in mod unitar pe piata romaneasca, urmand sa incerce o apropiere a activitatilor Asiban si BT Asigurari. Oficialul francez a spus ca inca nu s-a stabilit forma in care se va realiza acest lucru si nici daca firmele controlate de Groupama in Romania vor fuziona. In ceea ce priveste marca Groupama, Lemoux a spus ca societatile achizitionate in Romania vor functiona sub acest brand, probabil de anul viitor, „In functie de tari am pastrat un timp marcile locale. In cateva luni vom stabilit politica fata de marcile din Romania”, a declarat Jean-Francois Lemoux.

Achizitia Asiban de catre Groupama va fi finalizata dupa obtinerea autorizatiilor necesare cerute de lege. In 2007, Asiban a inregistrat prime brute subscrise de 620 milioane lei (185,8 milioane euro). „Pretul platit pentru Asiban este unul ridicat, insa l-am platit pentru ca Romania prezinta un potential urias de crestere pe segmentul asigurarilor, cel mai mare din Europa”, a declarat Lemoux. 

Bogdan Popescu

ANUNT IMPORTANT. In perioada 17 – 19 aprilie 2008, la Institutul Bancar Roman, va avea loc cea de-a doua editie a TARGULUI BANKINGJOBS. Evenimentul ofera tuturor celor care doresc sa se angajeze in domeniul bancar un bun prilej de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane ale institutiilor de credit. Alte detalii pe www.targulbankingjobs.ro .

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos