credius.ro

BCR: BNR va demara un proces de relaxare graduala a politicii monetare

3 februarie 2009

Presiunile inflationiste mai reduse si perspectiva din ce in ce mai clara pentru o crestere economica mult mai slaba anul acesta decat in 2008 ar putea determina o relaxare a politicii monetare in prima jumatate a lui 2009, apreciaza analistii BCR in raportul de tara dat publicitatii ieri. Lucian Anghel, economistul-sef al bancii crede ca BNR va da acest semnal al relaxarii chiar de astazi, cand este programata a doua sedinta de politica monetara pe anul acesta. Astfel, banca centrala ar putea decide o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, o reducerea a nivelului rezervelor minime obligatorii de 2 puncte procentuale sau chiar ambele decizii.

Analistul BCR spune ca BNR este nevoita sa se uite mai atent la evolutia economiei reale, foarte afectata de scaderea creditului, si nu doar la inflatie. „Creditarea a scazut pe toate liniile in noiembrie si decembrie 2008”, arata Anghel, astfel ca o decizie a BNR de reducere a rezervelor pentru lei ar fi necesara pentru o revigorare a creditarii. Datele BNR arata ca ritmul de crestere al creditului s-a redus la jumatate anul trecut fata de 2007, pana la un nivel de aproape 26%, pe fondul unor scaderi abrupte in ultimul trimestru al anului.

„Economia romaneasca nu este inca la nivelul la care sa poata functiona la parametri normali cu un ritm de crestere al creditului format dintr-o singura cifra. Relaxarile de politica monetara isi fac simtite efectele de abia dupa cateva trimestre, astfel ca BNR va lua in calcul in impulsionarea economiei reale ”, declara Anghel.

Pentru intreg anul 2009, raportul BCR mentioneaza o relaxare succesiva a politicii monetare,  printr-o scadere graduala a dobanzii, in pasi de 0,25%, si/sau a rezervelor la lei. In ceea ce priveste rezervele in valuta, ar urma sa fie reduse anul acesta, insa este improbabil ca BNR sa ia o astfel de masura in aceasta perioada. „Ne asteptam ca BNR sa mentina o abordare prudenta, pastrand un diferential de 3 puncte procentuale intre dobanda cheie si inflatie. Estimam un nivel de 8,5% al dobanzii pentru decembrie 2009”, declara economistul-sef al BCR.

Economistul-sef al BCR avertizeaza insa ca eliberarea de lichiditate in piata prin reducerea rezervelor minime la lei ar putea sa nu aiba un efect de relansare a creditarii, din cauza sentimentului de neincredere al bancilor in abordarea pietei interbancare. In aceste conditii, dobanzile pe termen scurt, de la 3 luni la 1 an, ar putea ramane la un nivel mult peste dobanda cheie. „Prin urmare, orientarea mai puternica a bancilor spre creditarea in lei ar putea fi obstructionata, in timp ce accesul companiilor la creditele de investitii va ramane unul foarte dificil din cauza dobanzilor inalte la lei”, se mentioneaza in raportul BCR.

In ceea ce priveste inflatia, analistii BCR apreciaza ca aceasta se va reduce anul acesta, insa „nu atat de mult pe cat ne-am astepta”. Estimarile indica un nivel al inflatie de 6,3% pentru 2008, cu o reducere la 5,4% in decembrie 2009, cu un interval de variatie de 4,5% -6,3%.

In ceea ce priveste evolutia leului, Lucian Anghel apreciaza ca presiunile de depreciere nu se vor reduce in urmatoarele luni, in conditiile in care datele economiei pe primul semestru vor constitui un suport slab. De asemenea, mesajele din sfera politicului sunt in continuare incoerente. Raportul arata ca o corectie a deficitului de cont curent pentru anul acesta este inevitabila, iar acest lucru ar trebui sa se produca astfel incat inflatia si cresterea economica sa fie cat mai putin afectate.

„Aceasta ar sugera faptul ca banca centrala accepta un nivel al cursului de peste 4 lei/euro, iar criza financiara internationala ar putea fi privita si ca o oportunitate de reducere a deficitului de cont curent in PIB”, afirma Anghel.

Presiunile de depreciere pe leu ar putea fi reduse printr-un acord incheiat cu organismele financiare internationale, continua analistul, prima prioritate in acest sens fiind un acord cu Comisia Europeana. „Credem ca un acord cu o institutie financiara internationala ar putea sa stopeze agravarea unui sentiment negativ privind piata romaneasca. Sentimentul de acum nu s-a imbunatatit fata de cel de la sfarsitul anului trecut”, declara Anghel.

Pentru 2009, analiza BCR indica o crestere economica a Romaniei de 1,2%, cu comertul, servicii si constructiile ca principale motoare ale evolutiei. In acelasi timp, proiectia BCR prevede o scadere economica in Zona Euro de peste 1%.

„Scenariul nostru recent revizuit indica o incetinire a economiei romanesti in jurul nivelului de 1% in 2009 corelata cu o scadere economica de peste 1% in zona euro. Diferentialul de crestere economica intre Romania si Zona Euro s-ar situa astfel la 2,5-3 puncte procentuale intr-un scenariu in care impactul agriculturii este redus. Comertul, serviciile si constructiile ar putea fi principalii factori care sa genereze crestere economica in 2009. Este vital ca lucrarile de infrastructura, care detin circa 35% din sectorul constructiilor, sa fie sprijinite in continuare de guvern prin intermediul unui plan detaliat cu responsabilitati asumate, cifre si termenele limita in cadrul unei programari bugetare multianule”, se precizeaza in documentul mentionat.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro