BCR a trecut pe pierdere in trimestrul al III lea

BCR a trecut pe pierdere in trimestrul al III lea

BCR inregistreaza un rezultat operational solid, in comparatie trimestriala, in pofida revenirii economice lente. Profitul operational a atins 1.889,0  mil. RON (449,1 mil. EUR), in scadere cu 18% fata de anul trecut intr-un mediu economic dificil. Totusi, rezultatul operational trimestrial se mentine solid (638,0 mil. RON in T3) si aproape constant de la trimestru la

BCR inregistreaza un rezultat operational solid, in comparatie trimestriala, in pofida revenirii economice lente. Profitul operational a atins 1.889,0  mil. RON (449,1 mil. EUR), in scadere cu 18% fata de anul trecut intr-un mediu economic dificil. Totusi, rezultatul operational trimestrial se mentine solid (638,0 mil. RON in T3) si aproape constant de la trimestru la trimestru (642,2 mil. RON in T2) in ciuda revenirii economice lente si a conditiilor dificile ale pietei: marjele de dobânda aflate sub presiune continua si o cerere eligibila de credite scazuta.

Costuri bine administrate, venituri afectate de incetinirea revenirii economice

Cheltuielile operationale s-au mentinut aproape constante, in comparatie anuala (+1,3%), ajungând la 1.261,8 mil. RON (300,2 mil. EUR). in T3, cheltuielile operationale chiar au scazut cu 6.2%, in comparatie trimestriala, fiind bine administrate având in vedere contextul inflationist.

Venitul operational a scazut cu 11,2%, in comparatie anuala, mai ales datorita scaderii ratelor de dobânda si a cererii eligibile de creditare scazute. in acelasi timp, venitul operational in T3 s-a mentinut relativ constant fata de trimestrul precedent, datorita unei valori foarte bune a veniturilor din tranzactionare, contrabalansând o scadere a venitului din dobânzi si din comisioane.

Raportul cost-venit s-a imbunatatit, ajungând la 40% la finalul lunii septembrie 2011, desi a fost afectat de limitarea generarii de venituri.

Profitul net a scazut in trimestrul trei (T3) in special pe seama unei cresteri mai mari a provizioanelor de risc. In acest context, profitul net dupa interese minoritare inregistrat in primele noua luni din 2010se ridica la  67,6 mil. RON (16,1mil. EUR).

Administrarea prudenta a riscului

Costul net cu provizioanele de risc pentru credite a ramas aproape constant in comparatie anuala. Cresterea provizioanelor in T3 fata de T2 cu 35,8% (663,2 mi. RON in T3 versus 488,5 mil. RON in T2) reflecta incetinirea revenirii economice si o abordare prudenta in contextul actual intern si international. Formarea creditelor neperformante (NPL) s-a accelerat in T3 pe fondul unei reveniri economice care incetineste – segmentul corporate ramâne principalul generator de volume noi de NPL. Volumul NPL ramâne insa la un nivel care poate fi administrat bine, cu o rata de acoperire de 118% (garantii si provizioane).

Dezvoltarea afacerilor se desfasoara mai lent, din cauza incetinirii revenirii economice

Portofoliul de credite al BCR continua sa creasca, mai ales datorita performantei creditarii pe sectorul corporate. Creditarea retail a revenit datorita volumelor in crestere in T3 (+8,8% in comparatie trimestriala). Cota de piata a BCR pe total creditare a ramas in jur de 22% la finalul lunii septembrie, in timp ce cota de piata pe segmentul credite imobiliare in EUR a crescut la aproximativ 29% (aproape +1 pp de la inceputul anului pâna in prezent).

Depozitele atrase au crescut cu circa 3% de la inceputul anului depasind tendintele pietei.

Activele totale ale BCR au crescut modest, cu 1,1% (843,6 mil. RON.) de la inceputul anului ajungând la 74.456,0 mil. RON (17.087,0 mil. EUR) BCR mentinându-si pozitia de lider, cu o cota de piata de 20%.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos