BCE catre BNR: atentie la limitarea creditarii!

BCE catre BNR: atentie la limitarea creditarii!

Banca Centrala Europeana (BCE) recomanda Bancii Nationale a României (BNR), vis-a-vis de noul proiect de regulament privind limitarea creditarii in valuta, realizarea unui studiu aprofundat de evaluare a impactului cu privire la caracterul adecvat al acestor limite, potrivit unui aviz al Bancii Centrale Europene (BCE).   BCE apreciaza introducerea unor limite cantitative, in masura in

Banca Centrala Europeana (BCE) recomanda Bancii Nationale a României (BNR), vis-a-vis de noul proiect de regulament privind limitarea creditarii in valuta, realizarea unui studiu aprofundat de evaluare a impactului cu privire la caracterul adecvat al acestor limite, potrivit unui aviz al Bancii Centrale Europene (BCE).

 

BCE apreciaza introducerea unor limite cantitative, in masura in care acestea ar trebui sa contribuie la consolidarea practicilor de acordare a imprumuturilor ale institutiilor de credit, asigurând in acelasi timp consecventa in cadrul procesului de evaluare a solvabilitatii consumatorilor. In ceea ce priveste limitele cantitative mentionate anterior, BCE recomanda realizarea unui studiu aprofundat de evaluare a impactului cu privire la caracterul adecvat al acestor limite, revizuirea acestora in mod regulat pentru a se tine seama de implicatiile schimbarilor conditiilor macroeconomice si financiare si, daca este necesar, completarea acestora cu alte masuri (de exemplu, prevederea unor limite maxime pentru raportul dintre valoarea datoriei si venituri)", se arata in document.

 

Potrivit acestuia, nivelurile ridicate ale creditelor in valuta acordate imprumutatilor neasigurati impotriva riscurilor pot crea o vulnerabilitate financiara latenta in anumite state membre.

 

"Astfel de credite transforma expunerea directa la cursul de schimb din sistemul bancar in risc de credit si expun economia la riscuri macrofinanciare semnificative. Având in vedere potentialele efecte secundare negative asociate acordarii de credite in valuta, BCE subliniaza importanta adoptarii de catre responsabilii politici a unor masuri adecvate pentru a se evita acumularea excesiva a acestor imprumuturi in sistemul bancar. in general, este necesar sa se asigure existenta unor masuri administrative si de reglementare prudente si stricte in ceea ce priveste acordarea de credite in valuta imprumutatilor rezidenti neasigurati impotriva riscurilor. in plus, bancile ar trebui sa detina intotdeauna capital suficient pentru a putea face fata riscurilor specifice asociate acordarii de credite in valuta, in special in ceea ce priveste transformarea riscului valutar in risc de credit", se mai spune in document.

 

BCE apreciaza limitarile mai stricte impuse pentru raportul dintre valoarea creditului si valoarea bunului in cazurile in care moneda in care se acorda creditul si moneda in care sunt realizate veniturile sunt diferite, care ar lua in considerare riscul valutar potential. in plus, cadrul normativ ar putea fi modificat in vederea acordarii de stimulente institutiilor de credit pentru o oferi clientilor credite in moneda nationala pentru aceleasi scopuri pentru care sunt oferite creditele in valuta.

 

BNR a informat BCE ca, in contextul programelor de asistenta financiara incheiate cu Fondul Monetar International si cu Comisia Europeana, România intentioneaza sa instituie, pâna la 31 octombrie 2011, masuri pentru a echilibra structura monetara a creditelor acordate persoanelor fizice.

 
"Din acest motiv, BNR invoca motive de extrema urgenta si solicita ca avizul BCE sa fie emis pâna la data de 20 septembrie 2011", se mai spune in document.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos