BCE adopta cea mai ampla reducere de dobanda de pana acum

BCE adopta cea mai ampla reducere de dobanda de pana acum

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene au decis astazi sa micsoreze cu 0,75 puncte procentuale, pana la 2,50%, potrivit unui comunicat al institutiei. Aceasta este cea mai ampla decizie de acest fel de la infiintarea institutiei, pana acum reducerile nedepasind o jumatate de punct procentual. BCE a micsorat, de asemenea, cu trei sferturi de punct procentual

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene au decis astazi sa micsoreze cu 0,75 puncte procentuale, pana la 2,50%, potrivit unui comunicat al institutiei. Aceasta este cea mai ampla decizie de acest fel de la infiintarea institutiei, pana acum reducerile nedepasind o jumatate de punct procentual. BCE a micsorat, de asemenea, cu trei sferturi de punct procentual si rata dobanzii pentru facilitatea de credit si pe cea a dobanzii pentru facilitatea de depozit. Deciziile de politica monetara vor intra in vigoare din 10 decembrie.

Analistii Erste Bank estimeaza in cel mai recent raport ca BCE va continua reducerea dobanzii de politica monetara, pe fondul recesiunii Zonei Euro. Astfel, in prima jumatate a lui 2009, dobanda ar putea cobora la 1,75%.

„Ciclul de crestere din Zona Euro a intrat intr-o faza de contractie din cauza inflatiei ridicate si a scaderii asociate a cererii. In plus, scaderea economiei a fost accelerata de amplificarea crizei de pe piata financiara la jumatatea lui septembrie. Nu este clar cat de profunda este recesiunea sau cat de mult va dura. Ca urmare, consumatorii devin mai rezervati in cheltuieli, iar companiile din industriile cheie reactioneaza prin reducerea productiei si amanarea planurilor de investitii. Apreciem ca PIB-ul va scadea in Zona Euro cu -0,4%, in 2009. Se estimeaza ca scaderea economica, diminuarea preturilor bunurilor si efectele de baza vor determina scaderea inflatia la 1,5%, anul viitor. Acest lucru ar putea permite Bancii Centrale Europene sa coboare dobanda de politica monetara, in primul semestru din 2009, la nivelul-record de aproximativ 1,75%, ceea ce ar determina si o scadere a dobanzilor de pe piata monetara”, apreciaza analistii Erste Bank in raportul publicat astazi despre perspectivele economice si ale pietei de capital pentru 2009. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos