Basescu catre clientii bancilor: Mergeti sa platiti rata si nu va sfiiti sa cereti credite noi

Basescu catre clientii bancilor: Mergeti sa platiti rata si nu va sfiiti sa cereti credite noi

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit ieri conducerea BNR si reprezentantii celor mai mari 12 banci in Romania, pe fondul noilor perspective privind adancimea crizei economice la nivel european si problemelor generate in Romania. In nota cu care deja ne-a obisnuit, mai exploziva, pe langa asteptatele declaratii privind soliditatea sistemului bancar romanesc, presedintele a adus in

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit ieri conducerea BNR si reprezentantii celor mai mari 12 banci in Romania, pe fondul noilor perspective privind adancimea crizei economice la nivel european si problemelor generate in Romania. In nota cu care deja ne-a obisnuit, mai exploziva, pe langa asteptatele declaratii privind soliditatea sistemului bancar romanesc, presedintele a adus in fata presei un subiect surpriza.

Subliniind dublul caracter al declaratiei sale, apel si atentionare, Basescu a aratat ca exista multi clienti ai bancilor, persoane fizice si juridice, care intarzie deliberat rambursarea creditelor, aducand ca motivatie criza. Apelul a fost ca acestia sa inceapa sa-si ramburseze imprumuturile, presedintele vorbind in acest context si de posibilitatea ca statul sa actioneze pentru a stimula rambursarea creditelor de catre cei care refuza deliberat acest lucru.

„Vreau sa aduc in atentie un element extrem de important, si aici este si un apel, si o atentionare. Se pare ca foarte multi cred ca daca este criza isi pot permite sa nu ramburseze creditele. Rezervele la BNR si provizioanele le permit sa bancilor sa actioneze in conditiile in care unele persoane fizice si juridice deliberat intarzie rambursarea creditelor. Apelul meu extrem de serios este ca persoanele care nu au probleme de rambursare sa-si plateasca credite si sa o faca in timp util. Pentru a proteja sistemul bancar, vom analiza posibilitatea actiunii statului pentru ca cei care deliberat nu ramburseaza creditele sa fie stimulati s-o faca”, a declarat Traian Basescu.

Pe de alta parte, o problema a sistemului bancar este scaderea cererii de credite, pe fondul crizei si a sentimentului de incertitudine si pesimism generat la nivelul populatiei si firmelor. Presedintele apreciaza ca, desi normala, clientii ar trebui sa-si schimbe aceasta atitudine si sa mearga la banca sa solicite credite. Si ofera si un motiv: o crestere a cererii ar putea determina o reducere a dobanzilor. Cu alte cuvinte, clientii ar trebui sa-si recapete increderea in banci, ceea ce ar putea face ca sentimentul sa fie reciproc.

„Problema pe care sistemul bancar romanesc o are acum este retinerea la acordarea de credite companiilor si persoanelor fizice. Aceasta mediatizare corecta a crizei a indus populatiei un sentiment normal de a incerca sa faca economii, iar micii investitori au fost mai retinuti. Eu i-as incuraja sa apeleze la sistemul bancar care, probabil, pe o crestere a solicitarilor de finantare, va face si o ajustare a dobanzilor”, a declarat Basescu.

Apelul presedintelui a fost dublat de cel al presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Acesta spune ca bancile au bani, insa nu prea au cerere pentru ei, cu precizarea foarte importanta ca este vorba de cerere eligibila, in conditiile in care exigenta bancilor este mai mare.

„Exista finantare si resurse necesare creditarii. Ceea ce este de asteptat este ca persoane fizice si firmele sa se adreseze bancilor. Sigur, situatia este diferita de cum era inainte – costurile sunt mai sus, exigenta este mai ridicata, insa nu trebuie sa mergem pe principiul ca nu ma duc la banca pentru ca oricum nu obtin creditul”, a declarat Ghetea.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos