Barroso si Isarescu, gand la gand. Cum arata planul UE pentru banci

Barroso si Isarescu, gand la gand. Cum arata planul UE pentru banci

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a schitat un plan pentru a pune capat crizei datoriilor in zona euro, care cuprinde cinci domenii de actiune si prin care bancilor care sunt salvate de la faliment li se cere sa nu mai acorde dividende, potrivit BBC.Barroso a spus ca bancile trebuie sa puna deoparte mai multi

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a schitat un plan pentru a pune capat crizei datoriilor in zona euro, care cuprinde cinci domenii de actiune si prin care bancilor care sunt salvate de la faliment li se cere sa nu mai acorde dividende, potrivit BBC.Barroso a spus ca bancile trebuie sa puna deoparte mai multi bani pentru a se pazi de viitoare pierderi. Ceea ce le-a indicat si BNR bancilor romanesti cu capital grecesc, banci urmarie de criza tarii de provenienta.

De asemenea, bancile sprijinite prin fondul de salvare al zonei euro – Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESA) – trebuie sa inceteze sa mai plateasca dividende sau sa mai acorde bonusuri, a cerut Barroso.

Presedintele Comisiei Europene a indicat cinci directii de actiune destinate sa sparga "cercul vicios" format de indoielile privind sustenabilitatea datoriilor suverane, stabilitatea sistemului bancar si perspectivele de crestere ale Uniunii Europene.

Astfel, este nevoie de actiune decisiva in privinta Greciei, astfel incât toate indoielile in legatura cu sustenabilitatea economica a tarii sa fie indepartate, a aratat Barroso. Aceasta include eliberarea ultimei transe din imprumutul international acordat Greciei.

Comisia spune ca trebuie implementate masurile asupra carora s-a cazut de acord in iulie, adica sporirea fondului de salvare pâna la 440 de miliarde de euro si accelerarea lansarii succesorului sau permanent, Mecanismul de Stabilitate Europeana.

Este nevoie de actiune coordonata pentru consolidarea bancilor Europei. Bancile ar trebuie sa procedeze la o recapitalizare pentru a acoperi pierderile prin finantare privata sau cu ajutorul guvernelor nationale, daca este necesar. Daca acest demers nu este suficient, ele pot apela la FESA, dar daca o fac, nu vor avea voie sa plateasca dividende sau bonusuri.

Politicile care consolideaza crestere si stabilitatea, cum ar fi acordurile comerciale, trebuie accelerate.
Este necesara o mai mare integrare a guvernantei economice in zona euro, mai spune Comisia.

Marti seara, Slovacia a votat impotriva extinderii FESA, fiind singura dintre cele 17 membre ale zonei euro care se impotriveste cresterii fondului de salvare. Totusi, in spatele acestui vot au stat lupte politice interne, iar analistii se asteapta la un nou vot, de data aceasta favorabil, pâna la sfârsitul saptamânii.

In plus fata de extinderea FESA, masurile agreate in iulie de liderii eurozonei prevad si preluarea de catre creditorii privati a 21% din imprumuturile guvernului grec. Totusi, investitorii cred acum ca ambele masuri sunt inadecvate si cer ca fondul de salvare sa fie crescut la 2.000 de miliarde de euro. Ei se tem ca investitorii privati vor fi obligati sa-si asume mai mult decât proportia de 21% din imprumuturi sugerata.

Liderii europeni au stabilit in iulie si un al doilea pachet de salvare pentru Grecia, in valoare de 109 miliarde de euro.

Comisia Europeana, impreuna cu FMI si Banca Centrala Europeana, a fost tla Atena pentru a decide eliberarea ultimei transe din imprumutul contractat de Grecia in 2010. Marti, cele trei institutii au ajuns la concluzia ca Atena trebuie sa-si reduca nivelul indatorarii si au spus ca vor elibera, probabil, transa de 8 miliarde de euro de care tara are nevoie pentru a-si achita cheltuielile curente.

Liderii europeni au fost aspru criticati, in special de investitori, ca nu iau masuri decisive pentru a pune capat crizei. Totusi, acum exista sentimentul ca o asemenea actiune va fi iminenta, ochii fiind atintiti asupra summitului UE din 23 octombrie si asupra reuniunii G20 de la Cannes de la inceputul lunii noiembrie, noteaza BBC.

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos