credius.ro

Bariere greu de depasit in drumul bancilor catre sate

3 mai 2007

Creditul acordat populatiei a crescut masiv, retele de sucursale ale bancilor s-au extins exponential, IMM-urile au devenit o tinta pentru banci in ultimul timp. In acelasi timp, zona rurala a ramas ca o pata gri pe harta afacerilor defasurate de instititiilor financiar-bancare de la noi. Bancherii subliniaza faptul ca intre zona de interes a bancilor si satele romanesti exista obstacole serioase, care insa pot fi depasite in viitor.

„Barierele sunt mai greu de trecut in ceea ce priveste finantarea rurala”, declara presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares, comparand situatia din acest sector cu cea de pe segmentul IMM-urilor. Creditarea intreprinderilor mici si mijlocii a devenit o activitate de care bancile sunt tot mai interesate de ceva timp, iar estimarile presedintelui IBR arata ca imprumuturile destinate acestui sector vor creste anul acesta cu 25-30%. „In momentul in care vom avea infrastructura, apetit si fonduri necesare, vom putea fi martori si ai unui reviriment al sectorului rural”, adauga Rares.

Pana la extinderea infrastructurii bancare in satele romanesti si aparitia de tehnologii si produse dedicate, zona rurala si bancile continua sa se intersecteze doar tangential. Bancile sunt „aproape inexistente” in mediul rural, aprecia de curand Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si, totodata, al Alpha Bank Romania. Prezenta bancilor in zona rurala se limiteaza practic la vechile unitati CEC si cateva proiecte pilot de testare a pietei demarate in unele comune. Prin prisma acestor lucruri, unii bancheri spun ca Romania este foarte slab bancarizata. „Daca excludem unitatile CEC - si mare parte chiar le putem exclude pentru ca de fapt nu ofera servicii adevarate de retail - tara este masiv sub-bancarizata”, este de parere Andreas Treichl, CEO Erste Bank, citat de Ziarul Financiar.

Fondurile pentru agricultura venite din partea Uniunii Europene vor juca un rol important in dezvoltarea finantarii zonei rurale. In acest sens, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu apreciaza ca CEC va avea un rol semnificativ in acordarea de finantari pentru agricultura. Georgescu spune ca BNR incearca sa intareasca siguranta acestui segment de activitate. "Finantarile agricole sunt inca insuficient oferite de catre banci. BNR lucreaza la un cadru de reglementare care sa ofere mai multa siguranta celor care decid sa ofere servicii in acest sector", a precizat prim-viceguvernatorul Bancii Nationale. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro