credius.ro

Banii de la FMI vor permite BNR sa reduca gradual rezervele minime

24 martie 2009

BNR va folosi banii de la FMI ca sa acopere golul din rezervele valutare ce va fi indus de reducerea graduala a rezervelor minime obligatorii si de sumele ce vor fi folosite pentru stabilitatea leului, spune consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, citat de agentia NewsIn. "Acum creditarea s-a redus drastic. Este normal ca banii sa fie returnati bancilor. Pentru aceasta, BNR va reduce gradual rezervele obligatorii", sustine Croitoru. El arata ca "impozitul" pe care BNR il cere bancilor prin rezervele minime obligatorii, de 40% pentru pasivele in valuta, in conditiile in care in alte tari din regiune sau din zona euro nivelul este de 2%, reprezinta costuri mari pentru bancile din Romania, insa masura a fost necesara "pentru a atenua creditarea frenetica de pana in 2008, care crea riscuri pentru stabilitatea financiara".

Pe de alta parte, rezervele ce vor fi eliberate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor putea fi folosite de bancile comerciale pentru a relua creditarea "dar ar putea foarte bine sa fie trimise de banci la "mamele" lor in strainatate, ceea ce ar scadea rezervele internationale ale BNR", precizeaza Croitoru.

Totodata, consilierul guvernatorului subliniaza ca acordul cu Fondul Monetar International (FMI) nu vizeaza sprijinirea bancilor, ci stabilitatea macroeconomica, prin compensarea pierderii de rezerve oficiale. Scaderea rezervelor BNR se va petrece, in opinia sa, pe masura ce companiile vor cumpara valuta pentru a-si rambursa datoriile pe care le au in afara tarii, ceea ce va duce la deprecierea leului. "Banii de la FMI vor inlocui atat rezervele care vor fi utilizate pentru asigurarea stabilitatii leului, cat si pe cele induse de reducerea rezervelor obligatorii. Iar daca reducerea "impozitului" va ajuta bancile, cu atat mai bine, caci nu ne dorim frictiuni financiare care sa contracte si mai mult economia. Astazi, bancile centrale ale lumii incearca sa reinstaureze stabilitatea financiara pentru a iesi din recesiune si a evita depresia economica", mentioneaza Croitoru.

In prezent, bancile sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii lunar la BNR de 40% pentru pasivele atrase in valuta si de 18% pentru pasivele atrase in lei.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro