Banii de la FMI vor ajunge la banci! Romania: Copy – Paste dupa SUA?

Banii de la FMI vor ajunge la banci! Romania: Copy – Paste dupa SUA?

Romania se imprumuta de la FMI pentru a finanta bancile straine. Potrivit declaratiei premierului Emil Boc, din data de 18 martie, la conferinta "Agenda de business a Romaniei pe 2009. Cum sa avem in continuare crestere economica?", organizata de Ziarul Financiar si PricewaterhouseCoopers, o parte de la banii de la Fondul Monetar International vor ajunge

Romania se imprumuta de la FMI pentru a finanta bancile straine. Potrivit declaratiei premierului Emil Boc, din data de 18 martie, la conferinta "Agenda de business a Romaniei pe 2009. Cum sa avem in continuare crestere economica?", organizata de Ziarul Financiar si PricewaterhouseCoopers, o parte de la banii de la Fondul Monetar International vor ajunge direct la banci.

"Din suma pe care o vom imprumuta de la FMI, doua treimi, aproximativ, vor merge la BNR. Aproximativ o treime, poate mai putin, va merge la Ministerul Finantelor, iar de acolo, din acea treime, o suma va merge spre banci pentru a fi destinata imprumuturilor si creditarii", a spus premeirul.

Practic, banii pe care ii vom lua cu imprumut vor ajunge tot la bancile mama, contribuind la profituri uriase ale acestora.

Potrivit unui comunicat al Bancii Europene pentru Dezvoltare, Bancii Europene pentru Investitii si al Bancii Mondiale, din 26 februarie, citat de Valentin Stan, la Sinteza Zilei, resursele obtinute de la aceste institutii vor contribui la solutionarea nevoii de capital din sectorul financiar si de lichiditate. Ele vor completa finantarea de la bancile mama care s-au angajat sa sustina subsidiarele din regiune cu asistenta de la tarile pe teritoriul carora se afla.

Totusi, pe 11 februarie, presedintele spunea ca guvernul Romaniei nu trebuie sa substituie obligatiile bancilor care detin actionariatul majoritar al bancilor din Romania.

Pe 1 martie, presedintele se duce la Bruxelles la Consiliul European. La acea data, seful statului declara "Avem un sistem bancar solid, dar care are in continuare nevoie sa fie finantat. […] Punctul de vedere comun la sfarsitul sesiunii informale a Consiliului a fost ca bancile subsidiare care isi desfasoara activitatea in tarile nou intrate si care au bancile mama in zona euro trebuie sa continue sa fie sustinute de bancile mama".

Declaratia presedintelui se bate cap in cap cu comunicatul oficial al Consiliului.

"in ceea ce priveste sectorul bancar, confirmam sustinerea pentru bancile mama si ca aceasta sustinere nu va implica niciun fel de restrictii in activitatile subsidiarele din tarile UE care le gazduiesc", a spus Basescu.

Pe 9 martie, in Boston Globe aparea un comunicat al Associated Press prin care se anunta ca Romania incearca sa realizeze un "bailout", adica sa "cumpere" datoriile bancilor, sistem practicat de americani.

http://www.banisiafaceri.ro/

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos