credius.ro

Bancpost are proiecte ambitioase pentru 2006

22 februarie 2006

Triplarea productivitatii pe angajat, cresterea activelor cu inca 42%, ponderea portofoliului de credite in total active va ajunge de la 44% in 2005 la 68% in anul curent, cresterea numarului ... de ATM  –  uri, cresterea numarului de sucursale, eficientizarea operatiunilor cu clientela, dezvolatarea unor produse si servicii noi si inovative in toate liniile de activitate - aceste deziderate si multe altele alcatuiesc planurile ambitioase ale Bancpost pentru anul in curs. -

Anul 2005 a reprezentat pentru Bancpost o etapa care a avut ca obiectiv principal crearea premiselor pentru ca intr-o perioada relativ scurta sa devina unul dintre jucatorii de varf ai pietei bancare din Romania. In acest sens, Bancpost a parcurs un proces de restructurare majora ce a vizat introducerea unui sistem informatic modern in paralel cu implementarea unui nou model de afaceri bazat pe principiile centralizarii, specializarii si automatizarii proceselor.

In acelasi timp, banca a desfasurat o ampla actiune de instruire a personalului, in sensul dezvoltarii unei atitudini pro-active si de perfectionare a abilitatilor de vanzare. O alta componenta principala a procesului de restructurare o constituie reorganizarea, relocarea si modernizarea retelei de sucursale, proiect care se desfasoara etapizat pana in anul 2007. De asemenea, la sfarsitul anului 2005 banca a implementat un program de reducere a numarului de angajati, prin voluntariat, un numar de peste 600 de salariati parasind Bancpost la cerere in conditiile platii a 6-23 de salarii compensatorii, in functie de vechimea in banca.

Chiar daca principala preocupare a fost restructurarea si reorganizarea, Bancpost si-a continuat cresterea intr-un ritm rapid. Desi s-a numarat printre bancile cele mai afectate de masurile introduse de BNR pentru moderarea cresterii creditarii, in special in valuta, Bancpost a realizat in anul 2005 o crestere a volumului total al activelor exprimate in Euro de 46%, respectiv de la 1091 milioane de Euro echivalent la inceputul anului, la 1589 milioane de Euro echivalent la sfarsitul perioadei raportate. Din punctul de vedere al activelor totale Bancpost se situa la sfarsitul anului 2005 pe locul al saselea in sistemul bancar romanesc, castigand o pozitie fata de anul precedent.

In cursul anului 2005 Bancpost si-a marit volumul de activitate atat in ceea ce priveste acordarea de credite precum si atragerea de resurse dupa cum urmeaza: total credite +36% (din care - total credite corporate +26%, total credite retail +41%), total depozite +46%. Cresterea volumului de activitate a fost facuta cu respectarea stricta a principiilor de prudentialitate astfel incat Bancpost si-a mentinut soliditatea financiara. Astfel, la sfarsitul anului 2005 ponderea creditelor neperformante in total portofoliu de credite a fost de numai 4,1%. De asemenea, rata de solvabilitate inregistrata la sfarsitul anului 2005 a fost de aproape 25%, cu mult peste media sistemului bancar.

Obiectivele ambitioase propuse prin planul de afaceri au fost sustinute prin eforturi financiare adecvate. Volumul investitiilor realizate a fost de circa 22 milioane Euro echivalent. Cheltuielile aferente programului de restructurare a personalului prin voluntariat au reprezentat aproximativ 12 milioane de Euro echivalent. In plus, profitabilitatea bancii a fost afectata de cresterea cerintelor privind rezerva minima obligatorie in valuta. Chiar si in aceste conditii banca nu a inregistrat conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) decat o pierdere marginala de 2,2 milioane Euro echivalent.

Eforturile de restructurare si reorganizare ale Bancpost au fost sprijinite activ de actionari, care au contribuit la majorararea capitalului social cu circa 80 milioane Euro echivalent. Ca urmare, la sfarsitul anului 2005 fondurile proprii ale bancii se ridicau la aproximativ 209,5 milioane Euro echivalent.

Toate aceste eforturi substantiale se vor concretiza incepand din acest an, in care obiectivele de crestere ale bancii sunt in continuare deosebit de ambitioase: triplarea productivitatii pe angajat, cresterea activelor cu inca 42%, ponderea portofoliului de credite in total active va ajunge de la 44% in 2005 la 68% in 2006, cresterea numarului de ATM – uri, cresterea numarului de sucursale, eficientizarea operatiunilor cu clientela, dezvolatarea unor produse si servicii noi si inovative in toate liniile de activitate.

In anul 2006, Bancpost va exploata si sinergiile create de prezenta in Romania a altor companii apartinand actionarului sau majoritar Eurobank EFG. Reamintim ca in cursul anilor 2004 si 2005 au fost infiintate sau achizitionate: Euroline Retail Service, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance, Capital Securities, EFG Eurobank Leasing, EFG Property Services iar in anul 2006 se preconizeaza sa isi inceapa activitatea EFG Eurolife.

Toate aceste societati isi propun sa ocupe pozitii de top in sectoarele lor de activitate iar prin cooperarea cu acestea Bancpost va oferi clientilor sai produse integrate care vor asigura astfel satisfacerea celor mai sofisticate cerinte. Totodata, Bancpost a inceput sa se afirme ca un centru regional in cadrul grupului din punct de vedere al sistemelor informatice. Astfel, in cursul lunii ianuarie a fost infiintata Bancpost Data Center prin care se proceseaza operatiunile pe care le efectueaza Polbank – subsidiara Eurobank EFG in Polonia - si prin care se vor procesa in viitor si operatiunile celorlalte subsidiare ale Eurobank EFG in zona sud-est europeana.

Bancpost este hotarata ca in anul 2006 sa duca la indeplinire obiectivele pe care si le-a asumat si sa se afirme in continuare ca o institutie financiara solida, de incredere care ofera servicii si produse la standarde europene.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro