Bancile vor uniformiza modul de prelucrare si transmitere a datelor persoanele

Bancile vor uniformiza modul de prelucrare si transmitere a datelor persoanele

Aderarea Romaniei la UE impune alinierea practicilor din sistemul bancar la normele europene. Informarea clientilor in privinta protectiei si gestionarii datelor personale este unul dintre domeniile la care bancile romanesti sunt inca deficitare. In vederea respectarii legislatiei in domeniu din spatiul european, Asociatia Romana a Bancilor ar putea adopta un cod de conduita, prin care

Aderarea Romaniei la UE impune alinierea practicilor din sistemul bancar la normele europene. Informarea clientilor in privinta protectiei si gestionarii datelor personale este unul dintre domeniile la care bancile romanesti sunt inca deficitare. In vederea respectarii legislatiei in domeniu din spatiul european, Asociatia Romana a Bancilor ar putea adopta un cod de conduita, prin care sa fie asigurata protectia datelor personale prelucrate in activitatea bancara. Acesta este un proiect comun al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si ARB.

In acest sens, presedintele Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, Georgeta Basarabescu, si presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, s-au intalnit pentru a discuta despre protejarea datelor personale in activitatea bancara, vizand in special transmiterea informatiilor cu caracter personal catre Biroul de Credit. La discutii au mai participat prim-vicepresedintele ARB, Nicolae Danila, si directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure.

Cei prezenti au pus accent pe respectarea drepturilor persoanelor vizate si au aratat ca institutiile bancare trebuie sa garanteze informarea corecta a clientilor in legatura cu modul de prelucrare a informatiilor personale. Codul de conduita este necesar pentru respectarea Legii 677/2001 si a Directivei 95/46 a Comisiei Europene, acte normative privind protectia datelor personale.

Practic, bancile aplica deja astfel de norme, arata presedintele ARB. De exemplu, toate bancile cer acordul clientilor pentru a transmite datele personale catre Biroul de Credit. Radu Gratian Ghetea precizeaza ca legea 677/200 obliga bancile sa ceara acordul clientilor pentru transmiterea datelor personale, specifica ce fel de date pot fi prelucrate sau in ce scop. Astfel, codul de conduita este necesar pentru uniformizarea acestor practici.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos