credius.ro

Bancile vor sa schimbe informatii intre ele pentru combaterea fraudelor

18 iunie 2008

Cresterea numarului de atacuri la adresa bancilor (vezi inmultirea tentativelor de phishing, cazul cardurilor golite de la Bancpost sau chiar bancomate furate!) a pus in alerta toti jucatorii din sistem. Mai mult ca oricand, arata reprezentantii bancilor, este nevoie de o intarire a securitatii sistemelor la toate nivelele, pe fondul extinderii foarte rapide a numarului de sucursale si angajati noi.

In acest context, specialistii vorbesc despre importanta colaborarii pe probleme de securitate intre banci, pentru a se putea gasi solutii rapide si eficiente de combatere a diferitelor incidente. Potrivit presedintelui Comisiei IT din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor si Chief Security Officer la BCR, Florentin Stanciu, ARB incearca sa realizeze un cadru pentru colaborarea intre institutiile financiare pe domeniul securitatii.

„Am demarat la nivelul ARB un proiect prin care urmarim sa cream un 'knowledge data base', unde toate institutiile financiare sa regaseasca informatii si know-how, necesare in combaterea atacurilor la adresa securitatii”, a declarat Stanciu, in cadrul conferintei Cyberthreats 2008, organizata de Institutul Bancar Roman. De asemenea, proiectul presupune si crearea unui centru de raspuns la incident.

„Se incearca crearea unui cadru care sa ofere ajutor celor care au nevoie. Exista unele banci cu o experienta mai mare in combaterea atacurilor, de care ar putea beneficia toti jucatorii”, a adaugat Stanciu.

Din pacate, arata specialistii in securitate, exista destule reticente din partea managementului unor banci pentru realizarea unei astfel de colaborari, reticente ce tin de aspecte reputationale, concurentiale si de confidentialitate. „Este o chestiune destul de dificila si delicata ca bancile si managementul lor sa furnizeze informatii intr-un cadru comun despre atacurile inregistrate”, este de parare Mihai Rada, manager IT Advisory KPMG.

„Trebuie neaparat suportul managementului bancilor pentru realizarea acestui cadru de colaborare intre banci”, a subliniat Stanciu. Acesta a aratat ca in prezent au existat unele colaborari intre banci in materie de rezolvarea a unor incidente de securitate, in principal in ceea ce priveste atacurile de phishing.

Bancile isi ascund informatia si atacurile primite, spune consilierul MCTI Eugen Preotu, ceea ce ingreuneaza foarte mult combaterea eficienta a acestui tip de criminalitate si gasirea vinovatilor. „Este important ca bancile sa colaboreze intre ele si cu institutiile statului pentru a putea asigura securitatea”, apreciaza oficialul MCTI.

Asigurarea unui grad inalt de securitate este cu atat mai dificil cu cat 60% din persoanele care comit fraude provin din interiorul bancilor, dupa datele prezentate de specialistul KPMG. Problema este si mai delicata in conditiile etapei de dezvoltare in care se afla sistemul bancar romanesc, caracterizat de extinderea rapida a numarului de unitati si personal. Potrivit presedintelui IBR, Petru Rares, numarul de angajati din banci a crescut cu aproximativ 2.500 in primele 4 luni din 2008, la 68.000, ceea ce face ca media lunara de angajari sa o depaseasca pe cea din 2007. In ceea ce priveste numarul de unitati, acesta a avansat de la 5.481 la sfarsit 2007, la 5.814 in aprilie 2008. Acest aflux ridicat de oameni noi, nepregatiti si testati insuficient, reprezinta un potential risc pentru securitate, arata oficialul IBR. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro