credius.ro

Bancile vor sa intre si pe piata pensiilor private

30 octombrie 2006

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inceput deja procedurile de autorizare a fondurilor de pensii faculative (Pilonul III). Acestea pot fi administrate de societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare, infiintate si autorizate de catre CSSPP in acest scop. Procesul de autorizare a societatilor ce vor participa la "pilonul III" a inceput pe 30 octombrie si va dura trei luni de zile. Dupa aceasta perioada, adica incepand cu sfarsitul lunii ianuarie 2007, companiile autorizate vor incepe procesul de colectare a primelor contributii in acest sistem.

"Prin normele adoptate speram ca am creat un pachet legislativ care sa dea incredere cetatenilor in acest sistem. Banii trebuie sa se intoarca spre beneficiari, atunci cand veniturile acestora sunt reprezentate doar de pensie. Pana in prezent, intre 10 si 15 societati vor sa devina actori pe piata pensiilor private, in special cele din domeniul asigurarilor", a spus presedintele CSSPP, Mircea Oancea. In acest sens, si-au manifestat interesul marii asiguratori, inclusiv cateva banci care au sisteme de asigurari, dintre care amintim BRD-Groupe Societe Generale, BCR, Certinvest, ING Asigurari de Viata, Generali, Aviva, Interamerican si Allianz-Tiriac Asigurari.

Potrivit lui Mircea Oancea, legislatia privind "Pilonul II" se afla in dezbaterea Senatului, urmand sa treaca pe la Camera Deputatilor. "Speram ca, pana la finele anului sa se stabileasca forma finala a proiectului de lege si, ulterior, CSSPP va emite normele de aplicare ale acestuia", precizeaza presedintele CSSPP. Acest "pilon II" reprezinta practic alternativa pentru sistemul public de pensii, reprezentand sistemul de pensii administrate privat cu participare obligatorie. Pensiile private propriu-zise, cele cu participare facultativa, sunt incluse in "pilonul III" al sistemului.

In ceea ce priveste neincrederea cetatenilor cu privire la sistemul pensiilor private, oficialul CSSPP a precizat ca institutia pe care o reprezinta va face eforturi inpreuna cu Guvernul in vederea sustinerii unei campanii publice de informare. Pentru a atrage increderea populatiei, trebuie aratat modul cum sunt administrate aceste fonduri atat prin lege, cat si prin entitatile care le administreaza. Astfel, companiile care vor sa obtina autorizare, trebuie sa detina un capital minimum de 1,5 milioane de euro, bani cash (exclus imprumuturi!), sa fie functionale de cel putin trei ani de zile, iar administratorul sa aiba o experienta financiar-bancara si pe piata de capital de minimum cinci ani de zile. Este vorba despre modul de autorizare si bonitatea companiilor candidate la acest sistem.

La 20 de euro economisiti, primesti o pensie de 140 euro lunar

Presedintele CSSPP a mai aratat ca la o contributie lunara de 20 de euro pe luna, pe o perioada de 25 de ani, pensia va fi in medie de 140 de euro pe luna. La acest calcul s-a avut in vedere un randament de 7%, economiile urmand sa se ridice la 25.000 de euro. Pensia urmeaza insa a fi acordata pe o perioada de 15 ani de la data pensionarii. Acest calcul exemplificat de presedintele institutiei a fost unul estimativ, avand in vedere ca, in 25 de ani, economia Romaniei poate suferi schimbari importante.

In pilonul III vor fi administratori care vor oferi participatii la mai multe fonduri, cu mai multe graduri de risc. Daca investim in aceste actiuni spre exemplu, putem castiga mai mult dar, in acelasi timp, putem avea pierderi mai mari comparativ cu un participant la fonduri cu un grad de risc mai mic, cum sunt titlurile de stat.

Pensiile private pot fi recuperate de mostenitori

In cazul in care alegem sa nu mai contribuim la fondul de pensii de exemplu, banii ii putem restitui odata cu implinirea varstei de pensionare, adica 60 de ani. De asemenea, putem contribui la mai multe fonduri simultan, urmand ca la pensie aceste venituri sa se cumuleze, iar in caz de deces, banii vor reveni mostenitorului. In ultima situatie, suma se va restitui sub forma unei pensii, in maximum cinci ani de zile sau pe loc, in functie de capitalul strans.

Potrivit proiectul de modificare a Legii 411/2004, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii conform Legii 19/2000, vor participa obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. In schimb, pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa.

Un fond trebuie sa administreze minimum 50.000 de contribuabili

Mircea Oancea a mai spus ca numarul minim de participanti pentru pilonul II este de 50.000 de cetateni la un fond, intr-o perioada de trei ani. Daca nu se acumuleaza acesti contribuabili, autorizatia de functionare a fondului respectiv se va retrage, iar activele vor fi transferate catre un alt fond, in baza unei selectii. El a mai spus ca taxa de autorizare pentru pilonul III este de 55.000 de euro pentru autorizarea de administrare. Se mai plateste o taxa pentru fiecare fond de pensii facultative autorizat, pentru prospectul de pensii, respectiv infiintarea fondului, care este in jur de 2.000 de euro. Este vorba despre norma numarul 9/2006. In schimb, taxa de functionare lunara va fi constituita astfel: un procent din contributiile acumulate si un procent din activul net administrat lunar. Este vorba de o taxare a veniturilor administratorilor. Se finanteaza activitatea din doua taxe: taxa din contributii (de maximum 5%) si o taxa de maximum 0,2% (perceputa din valoarea activului net administrat lunar). Din acest venit, cumulat de administrator, se va plati taxa de functionare lunara (deoarece functioneaza in acest sistem). Aceasta taxa este platita catre comisie, intrucat comisia are autonomie decizionala si financiara, avand in vedere ca se autofinanteaza din aceste taxe primite din piata.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

---------------------------------------------------------------------------------------------------
IN ATENTIA PROPRIETARILOR DE MAGAZINE VIRTUALE
In cursul lunii noiembrie a.c., un grup independent de analisti cu experienta profesionala in piata de comert electronic din Romania va finaliza un studiu legat de dezvoltarea acestei piete. Studiul va sta la baza unei strategii guvernamentale in acest domeniu. Intrucat aceasta strategie va influenta activitatea curenta a firmei dumneavoastra, va adresam invitatia de a ne consulta pentru a ne asigura ca surprindem exact dorintele intreprinzatorilor in aceste sector si masurile de intreprins pentru a exploata cat mai bine potentialul pietei de comert electronic. In acest sens, va supunem atentiei un scurt chestionar pe care va invitam sa-l completati cu maxima seriozitate. Tuturor celor care vor da curs invitatiei noastre le vom oferi gratuit rezultatele acestui sondaj care se va realiza in randul a peste 600 de magazine virtuale. De asemenea, veti primi invitatii la seminariile de specialitate organizate in cursul lunii noiembrie a.c. la Camera de Comert si Industrie. BONUS! Primii 30 de repondenti vor beneficia de 2 ore de consultanta gratuita.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro