credius.ro

Bancile vor sa dea peste 200 milioane euro fermierilor

8 aprilie 2008

Fermierii romani pot beneficia de credite pentru finantarea campaniei agricola de primavara, sumele urmand sa fie acoperite din fonduri europene. Cele trei banci - Alpha Bank, CEC si BRD, care au semnat conventii cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondul National de Garantare a Creditului Rural, vor acorda agricultorilor pana in luna iunie credite in valoare de peste 200 milioane euro, estimeaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

“Inca din anii trecuti au fost incepute proiecte de colaborare intre banci si institutiile de agricultura. Incepand cu anul 2008, cooperarea dintre Ministerul Agriculturii si comunitatea bancara s-a intensificat si la 3 martie a fost lansat Programul National de Dezvoltare Rurala. Chiar daca  legea creditului agricol nu ofera niciun confort bancilor pentru finantarea proiectelor in agricultura, sistemul bancar este deschis pentru a facilita accesul fermierilor la fonduri europene si pentru a acorda credite in mediul rural, pentru a acoperi necesarul de fonduri pana la accesarea fondurilor europene”, a spus presedintele CEC. 

Ghetea a mai mentionat ca CEC a inceput sa acorde femierilor credite pentru campania agricola de primavara cu doua saptamani in urma, valoarea acestora ridicandu-se in prezent la cateva zeci de mii de euro. Creditele se acorda pe o perioda de trei luni, cu o dobanda fixa de 12% pe an, cu toate costurile bancare incluse. El a precizat ca aproximativ 12% din creditele acordate de CEC sunt pentru agricultura, iar pana in 2011 institutia de credit vrea sa ajunga la o expunere pe sectorul agricol de 20% din portofoliul de credite.

Agricultorii care vor accesa credite pot beneficia de conditii preferentiale din partea bancilor, cea mai importanta fiind dobanda redusa. Fermierii care au peste 10 hectare de teren pot contracta de la banci credite in valoare de 75% din valoarea subventiilor obtinute din fonduri europene, pe baza unei adeverinte eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural va garanta 50% din creditele solicitate de fermieri. Pentru anul acesta, suma aferenta platilor UE pe suprafata este in crestere cu 20% fata de anul 2007, ajungand la 533 de milioane de euro, sustin reprezentantii APIA.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost aprobat de UE la 20 februarie 2008 si a demarat la inceputul lunii martie. Programul va fi implementat pana in 2013,  Romania urmand sa beneficieze de fonduri europene in valoare de peste 8 miliarde de euro. In acest an vor fi alocate finatari de aproximativ 1,2 milioane euro, fiind programate 6 sesiuni de depunere a proiectelor, in perioada martie-august. In prima etapa au fost depuse proiecte pentru 3 masuri prevazute in PNDR: modernizarea exploatatiilor agricole, pentru care sunt alocate lunar 57 milioane euro, procesarea produselor agricole, care va primi lunar 33 milioane euro si renovarea si dezvoltarea satelor, pentru care se vor acorda finantari de 103 milioane euro pe luna.

Ludmila Cucia

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro