Bancile vor putea constitui provizioane mai reduse pentru creditele reesalonate

Bancile vor putea constitui provizioane mai reduse pentru creditele reesalonate

Bancile au discutat cu BNR posibilitatea de a constitui provizioane mai reduse pentru creditele reesalonate si refinantate, urmand ca "in perioada imediat urmatoare" banca centrala sa modifice reglementarile in acest sens, a spus directorul directiei de supraveghere financiara din BNR. "Exista posibilitatea modificarii unor reglementari. Regulamentul exista deja, dar nu a fost interpretat in conditiile

Bancile au discutat cu BNR posibilitatea de a constitui provizioane mai reduse pentru creditele reesalonate si refinantate, urmand ca "in perioada imediat urmatoare" banca centrala sa modifice reglementarile in acest sens, a spus directorul directiei de supraveghere financiara din BNR. "Exista posibilitatea modificarii unor reglementari. Regulamentul exista deja, dar nu a fost interpretat in conditiile in care era scris, astfel ca bancile au ajuns sa provizioneze suplimentar. Am avut deja o discutie cu Asociatia Bancilor si urmeaza sa luam masuri in perioada imediat urmatoare", a spus Nicolae Cinteza, in cadrul seminarului financiar-bancar EU-Cofile, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

Astfel, bancile nu puteau trece intr-o categorie mai buna de risc creditele reesalonate sau refinantata. In acest sens, modificarea ar permite institutiilor financiare sa provizioneze mai putin si le-ar incuraja sa faca restructurari de imprumuturi, considera Cinteza. Referitor la implementarea standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), oficialul a spus ca acestea vor fi aplicate probabil din 2012 in sistemul bancar din Romania si ca nu ar fi posibila aplicarea doar in ceea ce priveste provizioanele, cum au sugerat bancile. "In IFRS, colateralul este redus din provizioane, spre deosebire de stadardele locale (RAS). Nu putem accepta standarde romanesi unde ne convine si IFRS pentru restul. Cred ca standardele IFRS vor fi aplicate cam in 2012, Ministerul Finantelor  trebuie sa se implice puternic, acestea trebuie aplicate in toata economia", a spus Cinteza.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos