Bancile vor fi obligate sa te informeze despre riscul valutar

Bancile vor fi obligate sa te informeze despre riscul valutar

Bancile vor oferi clientilor informatii suplimentare celor care doresc sa contracteze credite ipotecare in valuta, astfel incât viitorii debitori sa fie constienti de riscurile cresterii ratelor. Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat o directiva, propusa de Parlamentul European, care priveste creditul ipotecar in valuta din toata zona Uniunii Europene. ”Din perspectiva stabilitatii financiare, BCE sprijina

Bancile vor oferi clientilor informatii suplimentare celor care doresc sa contracteze credite ipotecare in valuta, astfel incât viitorii debitori sa fie constienti de riscurile cresterii ratelor. Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat o directiva, propusa de Parlamentul European, care priveste creditul ipotecar in valuta din toata zona Uniunii Europene.

”Din perspectiva stabilitatii financiare, BCE sprijina masurile care vizeaza asigurarea de imprumut responsabila si restabilirea increderii consumatorilor. (…) Una dintre problemele identificate de catre Comisia Europeana in legatura cu imprumuturile iresponsabile pe pietele ipotecare ale Uniunii se refera la creditele in valuta straina pe care consumatorii le iau in pentru a profita de rata dobânzii oferite, fara a avea un nivel adecvat de intelegere a riscului valutar implicat’, se arata in documentul postat pe site-ul institutiei.

Directiva propusa precizeaza informatiile care urmeaza sa fie furnizate consumatorilor in cazul in care contracteaza un imprumut in alta moneda decât cea nationala a debitorului. BCE considera ca informatiile furnizate ar trebui sa includa, de asemenea, o explicatie a riscurilor potentiale pentru consumatori in cazul in care creditul este exprimat in valuta straina.

Creditorul trebuie sa arate, de asemenea, ce se intâmpla când rata dobânzii scade sau creste cu 2%, sau mai mult.

Statele membre trebuie sa se asigure ca institutiile de credit informeaza consumatorul cu privire la orice schimbare in rata dobânzii aferente creditului, pe hârtie sau pe alt suport, cu cel putin o luna inainte de a schimba.

Informatiile trebuie sa indice valoarea, rambursarile care urmeaza sa fie facute dupa intrarea in vigoare a ratei dobânzii aferente creditului nou si, in cazurile in care numarul sau frecventa platilor se schimba, sa fie oferite detaliile acestora.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos