Bancile turcesti au inceput sa faca legea si pe piata cardurilor din Romania

Bancile turcesti au inceput sa faca legea si pe piata cardurilor din Romania

Cea mai mare parte a bancilor din Romania au in portofoliu carduri de credit, insa nici una dintre nu a avut mai mult succes pe aceasta piata ca turcii de la Credit Europe Bank (fosta Finansbank) cu al lor Card Avantaj. Desi banca nu se afla in primele zece ca marime pe piata, pe segmentul

Cea mai mare parte a bancilor din Romania au in portofoliu carduri de credit, insa nici una dintre nu a avut mai mult succes pe aceasta piata ca turcii de la Credit Europe Bank (fosta Finansbank) cu al lor Card Avantaj. Desi banca nu se afla in primele zece ca marime pe piata, pe segmentul cardurilor de credit se pozitioneaza pe locul 2, cu peste 200.000 de carduri Avantaj active in primele 10 luni ale anului, fiind depasita la acest capitol doar de Raiffeisen Bank, a treia banca din Romania, care anuntase in aceeasi perioada 230.000 de carduri de credit emise.

Succesul pe piata al cardului Avantaj se explica prin sistemul de plata in rate fara dobanda, la care clientii pot apela atunci cand fac cumparaturi cu ‘plasticul’ in magazinele partenere. Clientii care detin cardul Avantaj pot plati in sistemul rate fara dobanda in aproape 1.000 de magazine partenere din toata tara, cu profiluri foarte variate, de la imbracaminte, cosmetica sau electronice si pana la auto, turism sau mobila. Acest sistem multi-partener este importat din tara de origine a bancii, Turcia, unde este aplicat la scara mult mai larga decat in Romania.

Daca pana acum Credit Europe Bank era singura institutie creditoare care oferea un astfel de card pe piata romaneasca, de curand o alta banca, tot din Turcia, a lansat pe piata un produs similar cardului Avantaj. Acesta se numeste Bonus Card si este oferit de Garanti Bank, o institutie ce functioneaza pe piata romaneasca de mai multi ani, limitandu-se insa la segmentul corporate, dar care din aceasta toamna a demarat dezvoltarea pe retail. Produsul Bonus Card provine din oferta bancii din tara de origine si functioneaza aproape la fel ca si cardul Avantaj.

Bonus Card s-a lansat pe piata romaneasca saptamana trecuta si este primul card de credit multi-brand cu cip de la noi. Detinatorii au posibilitatea sa cumpere in rate, fara dobanda si comisioane, din magazinele partenere, urmand sa achite pe perioade cuprinse intre 2 si 12 luni, in functie de conventiile incheiate de banca. Fiind de abia la inceput, Bonus Card are numai 30 de branduri partenere, cu mult mai putine decat cardul Avantaj, care este insa prezent de ani buni pe piata romaneasca. De asemenea, atat Garanti, cat si Credit Europe Bank, au introdus pentru cele doua carduri un sistem de extindere a ratelor in care se face plata cumparaturilor, disponibil pentru tranzactiile in magazinele partenere. Astfel, sumele datorate se pot achita pe perioade ce pot merge pana la 36 de luni, in acest caz insa platindu-se o dobanda.

O alta caracteristica a cardului de credit de la Garanti Bank, de la care de altfel ii vine si numele, este sistemul de puncte bonus, pe care clientii le acumuleaza de fiecare data cand platesc cu cardul. Fiecare astfel de punct echivaleaza cu un leu. Bonusul obtinut este mai mare in cazul in care cumparaturile se fac la magazinele partenere, in general de 1-2% din suma cheltuita, in timp ce pentru tranzactiile efectuate cu cardul la orice alt magazin bonusul este de 0,5%. Aceste sume se acumuleaza pe card si pot fi utilizate oricand, la orice magazin partener Bonus Card.

Odata cu lansarea acestui card, cei de la Garanti Bank si-au fixat si obiective ambitioase. Tinta este ca pana in 2011 sa emita 500.000 de carduri Bonus si sa atinga o cota de 10% pe piata cardurilor. De asemenea, in acelasi interval de timp Garanti si-a propus sa ajunga la 150 de unitati, 350 ATM-uri si 27.000 POS-uri. Banca se bazeaza si pe colaborarea cu Estima Finance, in a carei retea este disponibil Bonus Card. Compania este controlata de GE Money, divizia de servicii financiare a General Electric, care detine aproximativ un sfert din actiunile Garanti Bank Turcia. 

Cei de la Credit Europe Bank mizeaza pe rapiditate si simplitate pentru o crestere pe piata cardurilor de credit. Cota pe aceasta piata a bancii a urcat in aceasta toamna la 20%, fata de 11% cat detinea la sfarsitul anului trecut. Banca vrea sa castige teren prin lansarea unui nou serviciu, care permite emiterea cadului Avantaj in cel mult 30 de minute, singurele acte necesare fiind cartea de identitate si o factura de utilitati. Pana la finalul anului cei de la CEB estimeaza ca vor emite aproximativ 10.000 carduri instant. De asemenea, spun oficialii CEB, in prima parte a lui 2008 vor fi emise si carduri cu cip, tehnologie deja adoptata de conationalii lor de la Garanti pentru Bonus Card. Toate aceste facilitati vor transforma cardul Avantaj in „starul pietei cardurilor”, este convins presedintele Tamer Ozatakul.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos