Bancile te taxeaza cand iti platesti rata la credite

Bancile te taxeaza cand iti platesti rata la credite

Totul a inceput anul trecut, din dorinta bancilor de a incuraja platite electronice in detrimentul celor cash si a elibera ghiseele de serviciul platilor. In primul rand, pentru a incuraja clientii sa utilleze cardul, bancile au stabilit comision zero la plata cu cardul la comercianti. De asemenea, bancile au incurajat plata facturilor prin internet banking,

Totul a inceput anul trecut, din dorinta bancilor de a incuraja platite electronice in detrimentul celor cash si a elibera ghiseele de serviciul platilor. In primul rand, pentru a incuraja clientii sa utilleze cardul, bancile au stabilit comision zero la plata cu cardul la comercianti. De asemenea, bancile au incurajat plata facturilor prin internet banking, percepand comisioane mai mici decat la ghiseu si oferind acest serviciu la preturi modice. Clientii pot sa-si plateasca facturile prin bancomat, automate bancare speciale sau servicii de direct debit, dar si sa faca schimburi valutare prin intermediul altor ‘masini’ specializate. Unele banci au abordat insa strategii mult mai ferme pentru a forta migratia clientilor catre mijloacele electronice de plata. Acestea au majorat nu numai comisioanele percepute pentru plata facturilor si contractelor, ci au introdus si taxe pentru depunerea de numerar la ghiseu. Aceasta masura afecteaza pe toti clientii care au incheiat contract de credit cu banca si aleg sa plateasca rata lunara la ghiseu. Banca spera ca astfel clientii sa aleaga mijloacele alternative pentru achitarea ratelor, si pe de alta parte sa obtina castiguri suplimentare.

Comisionul de depunere de numerar la ghiseu a fost introdus anul trecut de BCR, ca una dintre masurile din strategia bancii de incurajare a platilor fara numerar in detrimentul cash-ului. „Va fi mai avantajos sa platesti electronic decat cu cash. Clientii vor fi motivati sa utilizeze solutii cat mai convenabile si mai ieftine, permanent disponibile indiferent de programul de lucru al unitatilor bancare”, declara atunci Martin Skopek, vicepresedinte executiv al BCR. Valoarea comisionului este de 1leu/operatiune, fiind aplicat pentru depunerile de numerar in lei in conturile proprii sau ale altor clienti BCR, cu exceptia celor efectuate in scopul constituirii sau alimentarii depozitelor. In aceste conditii, comisionul se aplica si celor care isi achita rata lunara a creditului la ghiseu.

Exemplul dat de cea mai mare banca din Romania a fost urmat si de ABN Amro, care a introdus un comision de 5 lei/tranzactie pentru orice depunere de numerar in sediile bancii. In comparatie cu BCR, banca olandeza are mult mai putine ghisee in Romania, numarul de unitati fiind de doar 24. Pe de alta parte insa, ABN Amro ofera clientilor posibilitatea sa-si plateasca ratele in lei aferente creditelor la peste 550 de oficii ale  Postei Romane. In acest caz, depunerea de numerar este gratuita.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos