Bancile taie accesul celor mai tineri la credite

Bancile taie accesul celor mai tineri la credite

Bancile sunt mult mai prudente atunci cand acorda credite, sunt dispuse sa-si asigure mult mai putine riscuri. Acest lucru inseamna nu doar o selectionare mai atenta a clientilor printr-un pret mai mare al finantarilor acordate, ci si conditii de eligibilitatea mult mai stricte aplicate solicitantilor de credite. A crescut asfel avansul minim cerut de banca

Bancile sunt mult mai prudente atunci cand acorda credite, sunt dispuse sa-si asigure mult mai putine riscuri. Acest lucru inseamna nu doar o selectionare mai atenta a clientilor printr-un pret mai mare al finantarilor acordate, ci si conditii de eligibilitatea mult mai stricte aplicate solicitantilor de credite. A crescut asfel avansul minim cerut de banca sau conditiile privind firma la care lucreaza solicitantul – de exemplu, unele banci nu mai accepta sa crediteze salariati ai unor IMM-uri cu mai putin 20 de angajati. Mai mult insa, unele banci nici nu mai acorda credite celor mai tineri de 21 de ani, iar altele au urcat aceasta limita minima de varsta la 23-24 de ani. In mod normal, conditiile eligibilitate cerute de banci prevedeau o varsta de cel putin 18 ani.

Explicatia vine din faptul ca cei de abia trecuti legal la calitatea de om matur sunt mai putini capabil sa respecte un angajament precum cel generat dintr-un contract de credit. Practic, multi dintre ei sunt inca niste adolescenti. De altfel, si datele Biroului de Credit arata ca cele mai mari probleme in rambursarea imprumuturilor le genereaza cei mai tineri dintre clienti. Pe masura ce avanseaza in varsta, ponderea debitorilor cu restante scade. Astfel, aproape 25% dintre cei cu varste de 18 si 19 ani inregistreaza intarzieri de plata a creditelor. Aceasta ponderea coboara pana la 20% pentru categoria de varsta 20-24 de ani, pentru ca pentru cei intre 25 si 29 de ani sa fie de 15%.

In aceste conditii, multe nume importante din piata bancara au taiat accesul la credite pentru cei aflati in primii ani de maturitate. Astfel, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank sau MKB Romexterra Bank acorda credite doar celor care au implinit deja 21 de ani. Cei de la Bancpost sunt si mai restrictivi si impun o limita minima de varsta de 23 de ani, pentru ca maximum de prudenta sa-l intalnim la Banca Romaneasca, acolo unde trebuie sa ai minim 24 de ani pentru a accesa un credit. Si alte banci au miscat limita minima de varsta, insa mult mai putin: la OTP Bank este de 19 ani, iar la UniCredit de 20 de ani.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos