Bancile sunt deficitare pe segmentul produselor de economisire

Banca Tiriac, BRD si BCR sunt printre putinele banci care se pot lauda ca au in portofoliul de produse de economisire depozite pe perioada mai mare de un an de zile. Piata produselor bancare de economisire este aproape inexistenta, opinia generala a specialistilor fiind ca pe acest segment bancile au ramas deficitare. Bogdan Baltazar, pana

Banca Tiriac, BRD si BCR sunt printre putinele banci care se pot lauda ca au in portofoliul de produse de economisire depozite pe perioada mai mare de un an de zile.

Piata produselor bancare de economisire este aproape inexistenta, opinia generala a specialistilor fiind ca pe acest segment bancile au ramas deficitare. Bogdan Baltazar, pana mai ieri cel mai reprezentativ bancher, astazi consultant, vorbeste chiar despre o "prapastie" intre institutiile de credit romanesti si cele straine. "Prapastia mare este in faptul ca bancile romanesti nu au reusit sa creeze produse de economisire variate si, mai ales, pe termen lung, care sa fidelizeze clientul. Omul vine la banca, aduce bani si apoi ii scoate. Aduce si scoate!…”, declara la inceputul lui 2005 Bogdan Baltazar.

Dupa un an de la aceasta declaratie, lucrurile nu s-au schimbat prea mult, ba din contra daca avem in vedere scaderea drastica a dobanzilor la depozitele bancare putem spune ca situatia s-a inrautatit pe segmental economisirii.

Singurul lucru bun care s-a intamplat in aceasta perioada este aparitia mai multor oferte pe piata produselor de economisire/creditare. Astfel, patru banci – Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte, BRD si Porsche Bank – promoveaza ideea de economisire pe termen lung.

Patrick Gelin, presedintele-director general al BRD, considera ca urmatorii patru-cinci ani sunt hotaratori pentru "dezvoltarea unei piete a economiilor". De altfel, Gelin este de parere ca economisirea pe termen mediu si lung este principala miza pentru Romania in anii urmatori. "La ora actuala, economiile sunt reprezentate de depozite bancare pe termen foarte scurt. Sunt doi factori care ar trebui sa prelungeasca durata de economisire – o vizibilitate mai buna in ce priveste dobanzile pe termen mediu si lung si dezvoltarea pietei financiare", a declarat presedintele BRD.

Putine banci se pot lauda in momentul de fata ca au in portofoliul de produse de economisire depozite la termen pe mai mult de 12 luni. Una dintre acestea este Banca Tiriac care dispune de un depozit la termen, denumit Castig Plus, care se poate intinde pe o perioada de 3, 5, 7 sau 10 ani. Dobanda este variabila, revizuibila annual si se calculeaza pornind de la dobanda standard a Bancii Tiriac pentru depozitele pe 1 an cu dobanda fixa, la care se adauga un bonus anual la dobanda, bonus ce variaza in functie de moneda in care a fost constuit depozitul si de perioada de constituire. Suma minima de constituire a depozitului este de 3.000 euro/dolari sau 100.000.000 lei (10.000 RON).

Pe toata durata sa, depozitul Castig Plus iti ofera castig dublu pentru investitia ta: primesti o dobanda buna si beneficiezi de asigurare de viata si investitie. Suma totala depusa, care reprezinta suma asigurata, se investeste astfel: 50% intr-un depozit la Banca Tiriac, 50 % intr-o polita de asigurare de viata si investitie la Allianz Tiriac, denumita prima de depozit. Suma asiguarata este egala cu suma totala depusa, iar costul asiguraraii are valoarea unica de 0,5% pe an din suma depusa.

BRD a realizat progrese semnificative in ceea ce privete produsele de economisire, permitand celor care aleg sa-si depuna banii sa opteze pentru perioade de pana  la 3 ani. Progresso, unul dintre aceste produse, este primul depozit cu dobanda garantata oferit de BRD! Progresso este un depozit disponibil in valuta (euro sau dolari) care se constituie pe termen de 3 ani (1.080 de zile), divizati in sase semestre aniversare a cate 180 de zile fiecare, accesibil tuturor persoanelor fizice majore rezidente sau nerezidente. La expirarea termenului, disponibilitatile acumulate in depozitul Progresso sunt transferate automat in contul curent al titularului, mentionat in contractul de constituire a depozitului.

Dobanzile garantate prin contract pentru toata perioada cresc de la un semestru la altul si se capitalizeaza la fiecare 180 de zile. Depunere initiala este de minimum 500 euro sau dolari. Sunt permise oricand, cu conditia ca disponibilul din cont sa nu depaseasca plafonul maxim (de 10 ori depunerea initiala, sau 50.000 euro/dolari). In calculul plafonului maxim nu sunt incluse dobanzile.

Si BCR dispune de doua depozite la termen in valuta si in lei se pot constitui pe perioade de pana la 2 ani. Suma minima de constituire a depozitelor in valuta destinate persoanelor fizice este 500 euro/dolari. Pentru depozitul in valuta la termen de 24 luni nu se percepe comision la lichidarea depozitului in numerar sau prin virament intrabancar, la prima scadenta/dupa prima scadenta. Suma minima de constituire a depozitelor in lei destinate persoanelor fizice este: 100 lei noi/1.000.000 lei vechi.  

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos