Bancile straine interesate de finantarea muncipalitatilor din Romania

Bancile straine interesate de finantarea muncipalitatilor din Romania

Grupurile bancare internationale cu subsidiare in Romania, dar si institutiile financiare care nu sunt prezente pe piata romaneasca, vizeaza segmentul finantarilor acordate municipalitatilor, care reprezinta sub 5% din totalul finantarilor bancare, potrivit bancherilor. "Toate bancile din Romania si marile grupuri internationale sunt interesate sa participe la acest proiect imens. In majoritate, bancile straine cu subsidiare

Grupurile bancare internationale cu subsidiare in Romania, dar si institutiile financiare care nu sunt prezente pe piata romaneasca, vizeaza segmentul finantarilor acordate municipalitatilor, care reprezinta sub 5% din totalul finantarilor bancare, potrivit bancherilor. "Toate bancile din Romania si marile grupuri internationale sunt interesate sa participe la acest proiect imens. In majoritate, bancile straine cu subsidiare in Romania, precum si circa 30 de banci noi care au anuntat ca vor intra pe piata romaneasca vad un imens potential in acest segment. Bancile straine vin cu expertiza pe acest domeniu, respectiv lansari de obligatiuni, credite si cofinantare", a declarat presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares.
          
El a precizat ca sistemul bancar romanesc se afla intr-o faza accelerata de dezvoltare, astfel ca institutiile bancare vor trece foarte rapid de etapa de consolidare a creditelor de consum, a creditului ipotecar si a cardului de credit si se vor orienta spre finantarea municipalitatilor.
           
"Pentru a putea obtine expertiza bancilor in domeniul finantarilor, la nivel comunal, mai ales, este nevoie de specialisti. Bancile vor trece de la orasele mari catre comunitati locale de dimensiuni reduse, unde exista un decalaj tehnologic foarte mare", a spus Rares.
          
Presedintele IBR a mentionat ca autoritatile judetene ar trebui sa asigure pregatirea specialistilor de la nivelul comunelor.
          
La randul sau, Nicolae Olteanu, director de credite in cadrul Emporiki Bank, a apreciat ca finantarea municipalitatilor are un potential foarte mare, in conditiile in care reprezinta sub 5% din finantarile acordate in sistemul bancar. "Desi nu am avut o dezvoltare agresiva pe piata romaneasca pana acum, avem in vedere cresterea prezentei pe piata finantarilor proiectelor publice. Exista un potential mare de crestere pe piata romaneasca", a spus Olteanu.
       
Pe de alta parte, el a mentionat ca bancile abia incep sa se pregateasca sa-si dezvolte departamente specializate pentru finantarea municipalitatilor. In plus, Olteanu a precizat ca municipalitatile ar trebui sa ia in calcul mai multe modalitati de finantare a proiectelor, dat fiind ca acestea se pot indatora in limita a 30% din venituri.
           
"Refinantarea ar fi o solutie care trebuie luata in calcul de catre municpalitati, la fel ca si emisiunile de obligatiuni", a adaugat Olteanu.
          
Referindu-se la acest aspect, reprezentantul IBR a apreciat ca necesitatile modernizare ale municipalitatilor sunt foarte mari si depassesc potentialul de indatorare. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos