credius.ro

Bancile se orienteaza catre finantarea proiectelor imobiliare

21 septembrie 2006

Ansamblurile rezidentiale au devenit tinte de afaceri pentru multi investitori. Pe fondul cererii mari de locuinte si a cresterii galopante a preturilor terenurilor, dar si a caselor, dezvoltatorii au gasit oportun sa construiasca si iar sa construiasca. Chiar si cu ajutorul unui credit bancar. Cert este ca piata romaneasca continua sa reprezinte o oportunitate majora pentru dezvoltatorii mari si mici de proiecte rezidentiale. Mai ales ca, in ultimii ani, cresterile de... preturi la apartamentele de bloc au fost de peste 200% in cele mai multe orase din tara.
 
In plus, locuintele sunt dupa model occidental, cu servicii, paza si curatenia, la standarde agreate tot mai mult de cei cu venituri mari. Ei au in vedere si oportunitatea de a avea propria casa intr-o zona aerisita, cu peisaj placut, in conditii exceptionale. Preturile sunt si ele pe masura ofertei, pretul caselor de acest fel pornind de la 100.000 de euro.
 
Dezvoltatorii au speculat aceasta inclinatie a romanilor catre locuintele de lux. Astfel, au achizitionat terenuri la periferia marilor orase (cum sunt ansamblurile rezidentiale din Bucuresti) revanzandu-le apoi, inca din faza de proiect, cu aproximativ 1.000 de euro / mp construit.
 
De mentionat ar mai fi nivelul chiriilor practicate la aceste case rezidentiale. Pentru o garsoniera un chirias trebuie sa achite 1.500 de euro pe luna, ajungand pana la 7.000 de euro in cazul unui apartament.
 
In opinia directorului de marketing Emporiki Bank, Nicolae Olteanu "pentru constructor, nivelul actual al preturilor reprezinta un spatiu destul de important de marja pentru profit. Concret, constructorul are in medie un cost de constructie de 500 - 600 de euro mp pentru un imobil nou - si il vinde din start cu 1.000 - 1.200 de euro / mp, in functie de locatie. Deci, are un profit de aproximativ 100%, ceea ce nu este normal".

Ansambluri rezidentiale pe banii bancilor

Profiturile mari si siguranta afacerii au crescut foarte mult interesul bancilor in finantarea proiectelor imobiliare de la noi. Unul dintre cele mai mari imprumuturi de acest fel a fost acordat la finalul anului trecut de Bank Austria Creditanstalt, cu intermedierea HVB Bank Romania. Destinatarul creditului in valoare de 124 milioane de euro este Anchor Group. Suma imprumutata este destinata refinantarii investitiilor in Bucuresti Mall si Plaza Romania, precum si a finantarii unui proiect de birouri. Plaza Romania, cu o suprafata dubla comparativ cu Bucuresti Mall, a necesitat investirea a 45 de milioane de euro, cotractate de la HVB Bank.

Cei de la Raiffeisen Bank estimeaza ca vor finanta anul acesta proiecte imobiliare in valoare de 350 milioane de euro, iar oficialii bancii se asteapta ca aceast volum sa creasca in urmatorii ani. Unul dintre aceste proiecte, Corbeanca Forest (care cuprinde 100 de vile), a necesitat o finantare din partea bancii de 25 milioane de euro. De asemenea, austriecii de la Raiffeisen urmeaza sa se implice si in finantarea unei alt proiect in aceeasi zona, ce va cuprinde 200 de vile si necesita investitii de 45 milioane de euro. Un alt proiect ce beneficiaza de sustinerea financiara a Raiffeisen Bank este ansamblu Quadra din zona Regie a Capitalei, ce va cuprinde 343 de apartamente noi. Aceasta investitie se ridica la 32 milioane de euro. In prima jumatate a anului, Raiffeisen Bank a acordat finantari de 80 de milioane de euro, banca aratandu-se interesata sa finanteze lucrarile de infrastructura din Corbeanca si Balotesti.

Un alt jucator important pe piata finantarilor imobiliare este Alpha Bank. Banca va finanta prima faza a proiectului rezidential Asmita Gardens, a carui valoare este estimata la 100 milioane de euro. Ansamblul cuprinde sapte cladiri cu 788 de apartamente, iar in prima faza vor fi ridicate 3 dintre ele, cu 320 de apartamente. De asemenea, finalizarea proiectului West Park din Militari va fi finalizat pe banii grecilor de la Alpha Bank. Developerul a cumparat inca doua hectare de teren, in valoare de 20 de milioane de euro, pentru extinderea proiectului. Acesta se intinde pe o suprafata totala de 5 hectare de teren si va cuprinde 10 blocuri cu 500 de apartamente. Investitia totala se ridica la 35 de milioane de euro.

Si bancile mici au partea lor din aceasta categorie a investitiilor in proiecte imobiliare. Una dintre aceste institutii este Piraeus Bank, care asigura o partea din finantarea necesara proiectului Planorama din zona Doamna Ghica a Capitalei. Investitia estimata se ridica la 60-70 de milioane de euro, iar compania care realizeaza acest proiect, Euro Habitat, estimeaza ca va obtine aproximativ 90 de milioane de euro dupa vanzarea celor 1.000 de apartamente disponibile.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

 
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro