Bancile se fac ca ieftinesc imprumuturile

Bancile se fac ca ieftinesc imprumuturile

Din a doua jumatate a anului trecut, bancile s-au vazut puse intr-o situatie dificila. Pe de o parte costurile finantarilor erau in crestere, generand o presiune in vederea majorarii dobanzilor la credite pentru a pierde din profitabilitate, iar de cealalta parte erau presate de concurenta si goana dupa clienti si cota de piata, ceea ce

Din a doua jumatate a anului trecut, bancile s-au vazut puse intr-o situatie dificila. Pe de o parte costurile finantarilor erau in crestere, generand o presiune in vederea majorarii dobanzilor la credite pentru a pierde din profitabilitate, iar de cealalta parte erau presate de concurenta si goana dupa clienti si cota de piata, ceea ce nu le permite sa se afiseze cu preturi mai mari la imprumuturi. Astfel ca au gasit o solutie de compromis, care sa impace si profitabilitatea si mentinerea competitivitatii: au redus dobanzile la credite, iar in paralel au majorat costurile totale ale acestora, prin cresterea taxelor si comisioanelor. Au rezultat imprumuturi cu dobanzi mai mici, insa mai scumpe.

Aceasta situatie este reflectata de cele mai recente date statistice publicate de Banca Nationala, pentru luna noiembrie a anului trecut. Ea se remarca la aproape toate tipurile de credite, ipotecar sau de consum, atat pentru lei, cat si pentru valuta. Astfel, dobanda medie pentru creditele de consum noi in euro a scazut in intervalul octombrie – noiembrie, de la 8,56% la 8,48%, in timp ce Dobanda Anuala Efectiva (DAE) a crescut de la 11,31% la 11,50%. La cele noi in lei dobanda medie s-a redus de la 12,58% la 12,39%, insa DAE a ramas la acelasi nivel, 17,4%. In cazul ipotecarului in lei, dobanda medie a scazut de la 8,91% in octombrie la 8,58% in noiembrie, in timp ce costul total al creditelor a urcat de la 9,88% la 10,21%. Exceptie fac imprumuturile noi ipotecare in euro, la care dobanda si DAE au urmat acelasi directie. Acestea s-au redus de la 6,34% la 6,28%. respectiv de la 8,32% la 8,02%,

Ca si in lunile anterioare, si in noiembrie 2007 creditele de consum in valuta au continuat sa fie cele mai cautate imprumuturi de pe piata. Acestea au inregistrat o crestere foarte rapida, revenind la un avans lunar format din doua cifre (12,1%), precum se intampla in august si iulie. Volumul imprumuturilor de consum in valuta a urcat la sfarsitul lui noiembrie la aproape 22 miliarde lei, in crestere cu peste 150% fata de aceeasi perioada a lui 2006. Pe ansamblu, creditul de consum a ajuns in noiembrie la 52,7 miliarde lei, in urcare cu 6,3% fata de octombrie si 76% fata de noiembrie 2006.

Luna noiembrie a consemnat si un avant important al creditului ipotecar. Valoarea acestuia la finalul lui noiembrie era de 13,2 miliarde lei, in crestere cu aproape 10% fata de luna anterioara, ritm apropiat de cel mai ridicat din acest an, inregistrat in august. In comparatie cu 2006, creditul ipotecar a avansat in noiembrie cu aproape 70%. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos