Bancile romanesti se tem de creditul de peste granita

Bancile romanesti se tem de creditul de peste granita

Ardelenii trec granita in Ungaria pentru a cumpara mancare la preturi mici. Ragatenii merg pe litoralul bulgaresc pentru o cura de ultraviolete mai ieftina. Moldovenii fug in Spania si Italia … pentru ca munca-i platita mai bine. Cand vom intra in UE, toti romanii se vor putea imprumuta mai avantajos de peste granita. Bancile dambovitene

Ardelenii trec granita in Ungaria pentru a cumpara mancare la preturi mici. Ragatenii merg pe litoralul bulgaresc pentru o cura de ultraviolete mai ieftina. Moldovenii fug in Spania si Italia … pentru ca munca-i platita mai bine. Cand vom intra in UE, toti romanii se vor putea imprumuta mai avantajos de peste granita. Bancile dambovitene au sesizat pericolul si trag un semnal de alarma BNR-ului, cerand o politica monetara mai prietenoasa creditului. …

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a precizat, in exclusivitate pentru BankingNews, ca dupa 2007 romanii vor avea posibilitatea teoretica de a contracta credite de la bancile din afara granitei. "Teoretic, este posibil ca, dupa aderare, romanii sa poata lua credite din alte tari ale Uniunii Europene, dar acum sa vedem daca acest lucru va fi la fel de usor de realizat si in practica", a declarat Ghetea.

Potrivit oficialului ARB, bancile romanesti sunt in acest moment dezavantajate in raport cu bancile din Comunitatea Europeana, din cauza restrictiilor impuse institutiilor de credit de catre Banca Nationala a Romaniei. In aceste conditii, bancile de pe meleagurile mioritice nu pot face fata concurentei unor institutii din afara, existand pericolul unei migrari a clientilor spre imprumuturile oferite de bancile din UE, mult mai accesibile si… fie vorba intre noi… mult mai ieftine.

Radu Gratian Ghetea spune ca, daca Banca Nationala va continua pe aceeasi linie, exista intr-adevar pericolul ca bancile din Romania sa se vada puse in situatia de a nu avea antidot pentru ofertele bancare europene. Cu alte cuvinte, este necesara o relaxare din partea Bancii Centrale, pentru ca bancile comerciale sa poata "inventa" produse si servicii bancare mai bune decat cele ale institutiilor din UE.

Ana Zidarescu
ana.zidarescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos