credius.ro

Bancile risca sa devina niste mari agentii imobiliare

3 decembrie 2008

Cruda realitatea a crizei mondiale loveste puternic in segmentul imobiliare si cel bancar de la noi. Cata vreme banii erau ieftini si multi, bancile s-au intrecut in a finanta constructia a numeroase proiecte imobiliare. „Robinetul” finantarilor externe este aproape inchis acum, astfel ca situatia s-a complicat mult pentru ambele parti. Realitatea, recunoscuta de unii bancheri comerciali, este ca cea mai mare parte din locuintele noilor ansambluri nu sunt vandute, proiectele achizitionate in totalitate se pot numara pe maxim degetele la o mana, plus ca multi dintre proprietarii noilor locuinte sunt investitori care au cumparat, in unele cazuri tot cu bani de la banca, pentru a obtine un profit pe viitor din vanzare lor. Practic, dezvoltatorii au in portofoliu proiecte imobiliare, aflate in diferite grade de executie, pe care insa nu le cumpara nimeni, fiindca preturile scad si, odata cu ele, profiturile, iar bancile dau credite ipotecare foarte greu. In aceste conditii, rambursarea de catre dezvoltatori a imprumuturilor luate de la banci este blocata. Cu alte cuvinte, bancherii au finantat o productie pe stoc. Bancile risca astfel sa devina proprietarele unor ansambluri rezidentiale, daca lipsa de resurse nu le va mai permite sa continue sa sprijine dezvoltatorii, iar acestia nu vor avea banii necesari pentru rambursarea imprumuturilor contractate.

In acest context, bancherii comerciali au inceput tot mai mult sa vorbeasca despre masuri de modificare a regulamentului BNR de creditare a persoanelor fizice, considerat ca sugruma creditarea, in special pe cea ipotecara, in paralel cu propuneri de sprijinire a celor care contracteaza credite ipotecare. Cheia problemei, spun oficialii BNR, se afla insa in problemele bancilor cu dezvoltatorii imobiliari.

„Vocalismul bancherilor provine din altceva. Au fost creditati dezvoltatori din imobiliar care nu au desfacere asigurata. Exista constructii care nu se vand. In momentul de fata se doreste reluarea activitatii de creditare, in special a creditului ipotecar, la nivele cat mai mari, pentru a rezolva probleme care tin mai mult de soldul creditelor acordate dezvoltatorilor imobiliari”, declara Nicolae Cinteza directorul Directiei Supraveghere din BNR.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, anunta saptamana trecuta ca a inaintat BNR, Guvernului si Ministerului Finantelor cateva propuneri pentru impulsionare creditului ipotecar. Astfel, bancherii ar dori ca noul regulament sa trateze preferential creditul ipotecar si sa permita un grad de indatorare mai mare pe aceste produse, o reducere a TVA-ului pentru cei care achizitioneaza prima locuinta prin credit si deductibilitate fiscala pentru dobanda la creditul ipotecar.

Creditarea ipotecare se poate face in continuare si pe actualele nivele de indatorare ale noului regulament, apreciaza oficialii bancii nationale, care considera ca modificarile fata de situatia anterioara sunt minime. 

„Gradul de indatorare potrivit noilor norme a scazut mult la dolar si franci elvetieni, pentru ca asta am dorit. La euro, scaderea maxima este de 14% pentru cei cu venituri de 400-500 euro. La lei, scaderea gradului de indatorare este de maxim 4%. La euro, la cei cu venituri mari, scaderea nu depaseste 6%”, arata seful Supravegherii din BNR.

La creditul ipotecar problema nu este gradul de indatorare, ci lipsa finantarii pe termen lung, cred cei de la Banca Nationala, dupa regula „nu poti sa creditezi pe termen lung cu surse pe termen scurt”. Pana acum, sursele atrase de banci erau pe termen scurt sau mediu, care, ajunse la maturitate, se prelungeau, facand astfel posibile creditarea pe termen mediu si lung. In momentul de fata insa, aceste surse sunt sub semnul intrebarii, astfel ca toate bancile se gandesc cum sa-si conserve lichiditatea si nu cum sa faca plasamente.

„Problema bancilor este sursa. Daca au sursa pot continua creditarea dezvoltatorului imobiliar, precum si achizitia de catre persoanele fizice a locuintelor”, spune Nicolae Cinteza. Acesta arata ca, pentru deblocarea situatiei, bancile trebuie sa dea dovada de o flexibilitate in relatia cu dezvoltatorii, venind cu solutii de renegociere si reesalonare a imprumuturilor, dar si sa atraga surse pe termen lung prin lansarea de produse, aspect in care bancile de la noi sunt foarte deficitare. De asemenea, indica oficialul BNR, dezvoltatorii trebuie sa se mai gandeasca si la scaderea preturilor si sa renunte astfel la marjele foarte mari de profit practicate la proiectele imobiliare. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro