Bancile renunta voluntar la credite de consum in valuta

Bancile renunta voluntar la credite de consum in valuta

Una dintre bancile unde majoritatea imprumuturilor din portofoliu sunt in valuta, a anuntat ca renunta la acordarea de credite de nevoi personale fara ipoteca in valuta. „Incepand cu luna iunie, Volksbank Romania ofera ca alternativa de finantare a nevoilor personale doar credite in moneda nationala”, precizeaza banca intr-un comunicat. Anterior, Volksbank oferea credite de nevoi

Una dintre bancile unde majoritatea imprumuturilor din portofoliu sunt in valuta, a anuntat ca renunta la acordarea de credite de nevoi personale fara ipoteca in valuta. „Incepand cu luna iunie, Volksbank Romania ofera ca alternativa de finantare a nevoilor personale doar credite in moneda nationala”, precizeaza banca intr-un comunicat. Anterior, Volksbank oferea credite de nevoi negarantate atat in moneda nationala, cat si in euro. Banca nu a efectuat modificari si asupra creditelor de nevoi personale cu garantii imobiliare, pe care le acorda in continuare in euro si franci elvetieni.

Pe de alta parte, creditele de consum negarantate reprezinta o parte redusa din afacerile Volksbank. Potrivit datelor prezentate de banca, la sfarsitul lui 2007, aceste credite de consum reprezentau sub 5% din portofoliul de finantari acordate populatiei, in timp ce 80% erau credite cu ipoteca si imobiliare.

Noul imprumut de nevoi de la Volksbank poate fi contractat pe maxim 5 ani, de catre persoanele cu varsta de pana in 70 de ani si cu un venit lunar net de peste 200 euro (echivalent in lei). Suma maxima este de 36.000 lei (echivalentul a aproape 10.000 euro). Costurile sunt reprezentate de dobanda de 12%, plus un comision de risc, de 0,59%, aplicat lunar la soldul creditului, ceea ce anualizat inseamna 7%/an. In piata mai sunt cateva banci care acorda credite de consum doar in lei, precum Banca Transilvania si CEC Bank, care nu au insa in spate grupuri bancare straine, dar si ING Bank.

Reprezentantii Volksbank spun ca prin acordarea de credite de consum fara garantii numai in moneda nationala sprijina politica BNR de limitare a creditului de consum in valuta. Oficialii Bancii Nationale si-au exprimat in mai multe randuri ingrijorarea privind avansul rapid al creditului in valuta, si in special cel de consum. Guvernatorul Mugur Isarescu a aratat ca BNR cauta masuri pentru descurajarea creditului de consum in valuta, solutii ce presupun si implicarea bancilor comerciale. De asemenea, voci importante din sistemul bancar autohton s-au pronunta pentru limitarea imprumuturilor in valuta. Luna trecuta, seful Erste Bank, Andreas Treichl, propunea colaborarea bancilor cu BNR pentru stoparea creditului de consum in valuta si acordarea acestuia in lei. O solutie asemanatoare propusese anterior si presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

Daca in ceea ce priveste creditul de consum in valuta, Volksbank este pe aceeasi lungime de unda cu BNR, nu la fel stau lucrurile cand vine vorba despre un alt subiect sensibil, creditele in monede exotice. Reprezentantii Bancii Nationale, in frunte cu guvernatorul Isarescu, se declara pentru limitarea finantarilor in franci elevetieni, considerandu-le mai riscante decat cele in euro sau lei. De cealalta parte, Volksbank este unul dintre jucatorii pentru care imprumuturile in franci sunt o miza importanta si unul dintre motoarele cresterii. Aici 80% dintre credite sunt acordate in valuta, iar din acestea 40% in franci. La sfarsitul lui 2007, volumul creditelor acordate de Volksbank era de 2,2 mld. euro, ceea ce inseamna ca imprumuturile in franci reprezentau aproximativ 700 mil. euro.

Creditele de consum in valuta au inregistrat in ultimul an o crestere exploziva. La sfarsitul primului trimestru din 2008, volumul acestora era de aproape 3 ori mai mare decat la aceeasi data anul trecut, respectiv 27,4 mld. lei, fata de aproape 11 mld. lei. In aceeasi perioada, creditele de consum in lei au avansat mult mai lent, cu 43%, la 33 mld. lei. Statisticile BNR includ insa in categoria finantari de consum si creditele de nevoi cu ipoteca. Prin garantii, perioada de acordare si sume maxime, aceste credite sunt insa considerate de bancheri mai apropiate de creditele pentru locuinta, decat de cele de consum.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos