Bancile reiau competitia pe creditele de consum in euro. Dobanzile la nivelul minim istoric

Bancile reiau competitia pe creditele de consum in euro. Dobanzile la nivelul minim istoric

Bancile reiau competitia pe segmentul creditelor de consum in euro destinate populatiei reducând dobânda anuala efectiva (DAE) medie pentru aceste imprumuturi cu 1,88 puncte in ianuarie, la 6,55%, nivel minim istoric, potrivit datelor BNR. Contrar evolutiei DAE la creditele de consum in euro nou acordate populatiei, indicele de referinta pentru dobânzile in euro, Euribor la

Bancile reiau competitia pe segmentul creditelor de consum in euro destinate populatiei reducând dobânda anuala efectiva (DAE) medie pentru aceste imprumuturi cu 1,88 puncte in ianuarie, la 6,55%, nivel minim istoric, potrivit datelor BNR. Contrar evolutiei DAE la creditele de consum in euro nou acordate populatiei, indicele de referinta pentru dobânzile in euro, Euribor la trei luni, a crescut usor pe parcursul primei luni din 2011 de la 1,001% la 1,074% spre finele lui ianuarie, potrivit Mediafax.

BNR publica informatii despre evolutia dobânzilor la credite si depozite din luna ianuarie 2007, când Euribor la trei luni se situa la nivelul de circa 3,7%.

DAE pentru creditele in euro destinate consumului populatiei era in ianuarie 2007 de 12,6% si a scazut sub pragul de 10% din luna februarie 2010. Pe parcursul anului trecut, aceasta dobânda a avut o evolutie mixta, dar a ajuns la 8,43% in decembrie 2010.

Autoritatile române s-au angajat fata de FMI ca vor monitoriza evolutia creditarii in devize straine si vor lua masuri daca va fi necesar pentru a se asigura ca imprumuturile in valuta au un pret suficient de ridicat pentru a reflecta riscurile asociate pentru debitorii neacoperiti fata de riscul valutar. Acest angajament a fost asumat in conditiile in care soldul creditelor in valuta este aproape dublu comparativ cu imprumuturile in moneda nationala.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras de mai multe ori atentia asupra gradului ridicat de risc pe care il au creditele acordate in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, dar si imprumuturile negarantate destinate consumului populatiei.

Mai mult, oficialul BNR a transmis in ultima perioada mai multe mesaje catre bancile comerciale de a relua finantarea companiilor, sustinând ca nu mai exista spatiu pentru creditarea populatiei.

Potrivit celor mai recente date publicate de BNR, populatia a contractat credite in suma de peste 101 milioane de lei, dintre care 65,6 miliarde de lei au fost acordate in valuta si doar 35,4 miliarde de lei in moneda nationala. Mai mult, potrivit statisticii in profil teritorial, soldul creditelor acordate gospodariilor pentru consum depasea echivalentul a 37 miliarde de lei in cazul finantarilor in valuta, cu mult peste suma de 26 miliarde de lei a imprumuturilor date in lei.

Institutiile de credit au ieftinit in ianuarie si imprumuturile in euro pentru locuinte acordate populatiei , pentru care DAE a scazut cu 0,25 puncte fata de ultima luna a anului trecut, la 5,89%.

Per total, dobânda medie pentru creditele noi in euro acordate populatiei s-a redus in prima luna a acestui an cu 0,32 puncte, la 5,57%.

Totusi, per total, dobânda la creditele noi acordate in euro a crescut in ianuarie cu 0,22 puncte procentuale, la 5,45%, pe fondul scumpirii imprumuturilor pentru firme cu 0,33 puncte, la 5,39%.

Bancile au redus in ianuarie si dobânzile la depozitele noi in euro constituite de populatie, cu 0,2 puncte procentuale, la 3,24%, concomitent cu majorarea ratelor la plasamentele realizate de firme cu 0,1 puncte, la 2,55%.

in ceea ce priveste dobânzile la depozitele si creditele in euro existente in sold, bancile nu au realizat in ianuarie schimbari semnificative.

Referitor la dobânzile la lei, cea mai mare modificare adusa de banci in luna ianuarie a vizat creditele nou acordate populatiei, pe care le-au scumpit cu 0,91 puncte, la 12,49%, nivel similar celui din prima luna a anului 2009.

Pe de alta parte, bancile au ieftinit cu peste 0,2 puncte procentuale credite existente in sold, atât in cazul populatiei cât si al firmelor, la 14,59% si, respectiv, 10,32%.

Dobânzile acordate pentru depozitele noi, constituite in lei, au coborât in ianuarie cu 0,35 puncte, la 5,99%. in cazul populatiei, ratele la plasamentele in lei au scazut cu 0,43 puncte, la 7,19%.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos