Bancile propun BNR reducerea restrictiilor in cazul finantarii investitiilor

Bancile propun BNR reducerea restrictiilor in cazul finantarii investitiilor

Bancherii exprima alte nemultumiri legate de rezervele minime obligatorii (RMO) impuse de Banca Nationala, dincolo de nivelurile ridicate ale acestora (40% pentru valuta si 20% pentru lei). Presedintele Volksbank, Gerarld Schreiner este de parere ca BNR ar trebui sa aplice diferentiat RMO, in sensul ca pentru creditele destinate investitiilor (in general acordate firmelor) ar trebui

Bancherii exprima alte nemultumiri legate de rezervele minime obligatorii (RMO) impuse de Banca Nationala, dincolo de nivelurile ridicate ale acestora (40% pentru valuta si 20% pentru lei). Presedintele Volksbank, Gerarld Schreiner este de parere ca BNR ar trebui sa aplice diferentiat RMO, in sensul ca pentru creditele destinate investitiilor (in general acordate firmelor) ar trebui sa se aplice un nivel mai scazut al rezervelor decat in cazul celor destinate consumului (acordate populatiei). Oficialul Volksbank spune ca sustine eforturile BNR de a stopa inflatia si, implicit, consumul, insa masurile restrictive adoptate de banca centrala in aceasta lupta afecteaza si investitiile din economie.

„BNR nu se lupta cu consumul asa cum trebuie. Nu inteleg de ce avem un nivel inalt al rezervelor minime obligatorii si pentru investitii. Sustin lupta contra inflatiei, insa asta nu inseamna ca trebuie ingreunate investitiile. De ce lupta impotriva consumului trebuie sa afecteze negativ si investitiile?", se intreaba Gerald Schreiner. Acesta da exemplul Serbiei, unde banca centrala se confrunta cu o situatie asemanatoare, insa a decis majorarea RMO numai pentru creditele de retail.

Schreiner arata ca aplicarea unor niveluri ridicate ale RMO pentru toate creditele afecteaza activitatea si competitivitatea IMM-urilor, care se vad puse in pozitia sa contracteze credite mai scumpe decat intreprinzatorii din Ungaria sau Bulgaria, de exemplu. „Daca vreau sa investesc in productivitate, cumparand un utilaj prin credit, trebuie sa platesc cu doua sau trei procente mai mult. Daca imprumutul este prea scump inseamna ca nu pot achizitiona respectivul utilaj", apreciaza seful Volksbank Romania.

„Nu critic rezervele minime pentru creditele de consum, critic numai rezervele minime pentru investitii. Cred acest aspect este important si pentru viitoarea dezvoltare a IMM-urilor, care reprezinta pana la urma baza economiei", adauga Schreiner.

In 2007, Volksbank a trebuit sa imobilizeze la BNR 1 miliard euro sub forma de rezerve minime obligatorii, arata Gerarld Schreiner, estimand ca pentru 2008 aceasta suma va urca la 1,5 mld. euro. Costul unui mld. euro la BNR in contul RMO este de 3,5%, adica 35 mil. euro, calculeaza Schreiner, rezultatul fiind obtinut prin scaderea dobanzii platite de BNR pentru sumele depuse sub forma de RMO din costul platit de banca pentru refinantare. Aceasta suma este recuperata de banca direct de la clienti.

In ceea ce priveste majorarea de catre BNR a nivelului provizioanelor constitutite de banci pentru creditele in valuta, acordate debitorilor care castiga in lei, seful Volksbank spune ca aceasta masura nu va afecta banca. Schreiner arata ca profitul bancii este mai mare dupa sistemul romanesc de contabilitate in comparatie cu nivelul calculat conform standardelor internationale. Cresterea provizioanelor inseamna automat reducerea profitului dupa standardele locale de contabilitate, proportional urmand sa se reduca si impozitul pe profit platit de banca.

„Volksbank are, in sistemul international de contabilitate, provizioane mai mari decat cele impuse de BNR. Chiar multumesc Bancii Nationale pentru majorarea nivelului local de provizioane. De ce: pentru ca platesc taxe mai mici. La nivel local am platit taxe mai mari anul trecut din cauza nivelului redus al provizioanelor. Conform standardului romanesc de contabilitate avem un profit de 35 mil. euro, nu 24 mil. euro, ceea ce inseamna ca pentru diferenta de 11 mil. platesc 16% impozit pe profit. Din punctul acesta de vedere, masura cu provizioanele nu va afecta nici o banca de aici", explica Gerarld Schreiner.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos