Bancile pluseaza la dobanzi pentru a atrage valuta populatiei

Bancile pluseaza la dobanzi pentru a atrage valuta populatiei

Dobanzile sunt principala arma a bancilor in batalia lor pentru a atrage banii populatiei. Criza de resurse financiare ieftine ce se manifesta de ceva vreme pe piata face ca bancile sa pluseze tot mai mult in contul dobanzilor platite pentru depozite. In ultima perioada, focusul multor jucatori este pe segmentul economisirii in valuta, acolo unde

Dobanzile sunt principala arma a bancilor in batalia lor pentru a atrage banii populatiei. Criza de resurse financiare ieftine ce se manifesta de ceva vreme pe piata face ca bancile sa pluseze tot mai mult in contul dobanzilor platite pentru depozite. In ultima perioada, focusul multor jucatori este pe segmentul economisirii in valuta, acolo unde au efectuat principalele miscari de dobanzi.

Volksbank, Banca Romanesca, Alpha Bank si Bancpost sunt banci care platesc mai bine pentru depozitele in valuta. Cei de la Bancpost au miscat dobanda oferita pentru contul de economii Mega Cont, urcand-o la 4,5%. Acest produs nu are limita inferioara de suma pentru care se plateste dobanda, iar retragerile si depunerile se pot realiza fara nici o restrictie, intocmai ca la un cont curent. De asemenea, veniturile din dobanzi generate nu se impoziteaza. In aceste conditii, calculele bancii arata ca dobanda de 4,5% este echivalenta uneia de 5,36% pentru un depozit la termen. In urma cu putin timp, Banca Romaneasca a urcat si ea cu pana la 1,3 puncte procentuale dobanzile la depozitele in euro. Astfel, banca plateste cu 4,6% depozitele in euro constituite pe o luna si cu 5,75% cele pe un an.

Cel mai recent pas pe segmentul economisirii in euro vine de la banca mica, care si-a propus o dezvoltare accelerata pe retail. Bank of Cyprus a lansat un depozit in euro cu plata in avans a dobanzii aferente perioadei de depunere, ce poate ajunge la 5,75% pe an la depozitele pe 12 luni, suma minima de constituire fiind de 20.000 euro. Depozitul se poate constitui pe 3, 6 sau 12 luni, clientii avand posibilitatea sa incaseze dobanda la depunerea banilor sau pot alege capitalizarea acesteia, caz in care randamentul depozitului creste la 6%. De asemenea, clientii care apeleaza la produsul „Tot inainte”, asa cum este denumit de banca, au posibilitatea sa obtina un descoperit de cont de 30% din suma depusa, fara ca acesta sa afecteze depozitul.

La inceputul acestei saptamani, Alpha Bank a facut o miscare de majorare a dobanzilor, ce vizeaza majoritatea produselor de economisirile, atat in lei, cat si in euro.  Pentru moneda europeana, cresterile de dobanda sunt de pana la 0,8 puncte procentuale, iar pe lei de cu pana la 2 puncte procentuale. Noile dobanzi pentru depozitele la termen ajung la 10,25% pentru lei si la 5,25% pentru euro, pentru periode de constituire de 6 luni. La Alpha Progressive, produsul al carui dobanda creste lunar, nivelul acesteia ajunge la 9,8% la ultima luna pentru euro, de la 9% inainte, in timp ce pentru lei ultima luna are o dobanda de 17,25%. Pentru intervalul maximal al disponibilului, dobanda contului Alpha Premier ajunge la 9,50% pe an la lei, de la 9%, si 4,25% pe an la euro, de la 4%. Contul de economisire pentru copii Alpha Dreams in lei ofera dobanda de 10% pe an, cu 0,75 puncte procentuale mai mare si de 5,25% la cele in euro, cu 0,25 puncte procentuale mai mult.

In ciuda acestor majorari importante de dobanzi, rezultatele obtinute de banci, respectiv cresterea sumele atrase sub forma de economii, sunt sub asteptari. Potrivit presedintelui Volksbank, Gerald Schreiner, viteza de crestere a depozitelor s-a modificat doar marginal in urma unei promotii similare cu dobanzi foarte ridicate, desfasurate la inceputul anului, cand banca oferea o dobanda de 5,25% pentru depozitele pe 3 luni in euro. In prezent, Volksbank ofera cele mai mari dobanzi din piata pentru economiile in moneda europeana, de 6,25%, in cadrul unei promotii ce se va termina pe 25 iulie, iar oficialii bancii se asteapta ca rezultatele sa fie asemanatoare. 

Boogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos