credius.ro

Bancile platesc mai bine economiile

11 februarie 2008

Inceputul acestui an este caracterizat de cresterea dobanzilor atat la produsele de creditare, cat si la cele de economisire. Aceste majorari au fost generate de cresterea  ratei dobanzii de politica monetara, cat si de evolutia pietelor financiare internationale. Semnalele transmise de banca nationala, privind necesitatea cresterii economisirii au determinat o parte din bancile comerciale sa majoreze dobanzile la depozite, urmand ca in scurt timp si alti jucatori sa opereze astfel de modificari. BCR, UniCredit Tiriac, Bancpost, Banca Transilvania, Alpha Bank sau Procredit Bank se numara printre jucatorii care au decis sa recompenseze mai bine economiile.

Cea mai mare banca romaneasca, BCR a majorat dobanzile pentru depozitele in lei si euro cu niveluri de la 0,25 la 0,8 puncte procentuale (p.p.). Noile dobanzi variaza intre 6,55% si 7,20%, in functie de scadenta depozitului (intre una si 12 luni) si valoarea acestuia. Banca ofera si depozite in lei pe trei ani, cu o dobanda variabila de 7,95%. La depozitele in euro pe un an, dobanda poate ajunge la 4,5%.

Cresteri de dobanzi atat pentru economiile in lei, cat si pentru cele in euro au operat si UniCredit Tiriac si Procredit Bank. UniCredit Tiriac Bank a majorat dobanzile pentru depozitele la termen ale populatiei in lei cu 0,5 p.p. si cu pana la 1,1 p.p. pentru euro. Astfel, dobanzile la lei urca de la 5,5% pentru depozitele constituite la o luna, la 6,5%, pentru cele la 12 luni, in timp ce dobanda anuala la depozitele in euro este cuprinsa intre 3% si 3,5%. La randul sau,  ProCredit Bank a marit cu jumatate de punct procentual dobanzile la depozitele in lei, cele pe un an fiind remunerate acum cu 7,75%. La depozitele in euro, dobanzile au urcat cu pana la 0,35 p.p., ajungand, de exemplu, la 4,0% pentru depunerile pe trei luni.

Alpha Bank Romania a majorat dobanzile aferente produselor de economisire, atat pentru persoanele fizice cat si pentru companii. In cazul produselor de economisire destinate companiilor, dobanzile au crescut cu pana la 0,5 p.p., cea mai semnificativa urcare a fost facuta pentru depozitul la sase luni, pentru care dobanda anuala a ajuns la 7%. Pe segmentul pentru populatie, dobanzile anuale platite de Alpha Bank pentru depozitele atrase au urcat cu pana la un p.p., ajungand pana la 7,50%, pentru    plasamentele facute pe trei luni. S-au modificat si dobanzile platite la produsele de economisire Alpha Progressive (care aduc dobanzi in crestere pentru fiecare luna de constituire), atat la lei, cat si la euro. De exemplu, pentru depozitul Alpha Progressive pe un an, dobanda pentru lei urca acum de la 4,5%, in prima luna, la 14,25%, in luna a 12-a.

De la inceputul lui februarie si Bancpost a operat majorari ale dobanzilor la depozitele constituite in lei, sub incidenta acestei masuri intrand produsele Prim, Pas cu pas, Ronsmart si Start. Pe de alta parte, banca a redus dobanda, in unele cazuri, pentru economiile in valuta. De asemenea, Libra Bank  a operat o majorare cu 0,25% a dobanzilor anuale la depozitele in lei ale populatiei si firmelor. Astfel, un depozit in lei la o luna este acum remunerat cu o dobanda de 7,25%, iar dobanda platita la depozitul pe un an este de 8,10%.

Banca Transilvania  a urcat cu jumatate de punct procentual dobanda pentru depozitul constituit in euro pe 18 luni, pana la 5%. O alta banca ce acorda dobanzi mai mari la plasamentele efectuate in euro este Bank Leumi Romania. Banca a majorat dobanzile la depozitele in euro, cu 0,25 p.p. Astfel, pentru depozitele constituite pe o luna dobanda a crescut pana la 3,25%, ajungand la 4%, pentru cele constituite pe un an. Volksbank Romania a lansat un nou depozit in euro cu scadenta la 3 luni, cu o dobanda fixa de 5,25% pe an. Banca bonifica cu aceasta dobanda toate plasamentele efectuate pana la 15 martie curent si nu percepe niciun comision pentru operatiunile aferente.

Ludmila Cucia

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro