credius.ro

Bancile platesc cel mai bine pentru depozitele pe trei luni

3 martie 2009

Incepand din toamna anului trecut, schimbarea opticii bancilor de la acordare de credite la atragere de resurse s-a materializat in piata printr-o crestere rapida a dobanzilor la depozite si o „explozie” a ofertelor promotionale pe acest segment. Majoritatea bancilor mizeaza pe atragerea de depozite pe termen scurt, de pana la un an. Cele mai bine remunerate maturitati pe care se pot constitui depozitele sunt cele de trei luni, in principal, si de doua luni. Astfel, potrivit statisticilor BNR, dobanda medie platita de banci in decembrie 2008 pentru depozitele in lei atrase de la populatie la scadente de peste o luna si pana la 3 luni, inclusiv, era de 16,03%, cu mai mult de un punct procentual mai mare decat pentru celelalte perioade (1, 6, 9, 12 luni). Dobanzile medii pentru depozitele in euro ale populatiei cu scadente de 3 si 6 luni erau la niveluri apropiate, de 6,66%, respectiv 6,74%, fata de 5,94% si 5,75%, cat au platit bancile in medie pentru a atrage sume in valuta la termen de o luna si, respectiv, pe perioada de peste 6 luni si pana la un an.

Aceasta situatie se observa si mai clar analizand oferta celor mai importanti jucatori din piata bancara autohtona. BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, OTP Bank sau Bancpost sunt printre bancile la care cele mai bune dobanzi se obtin prin constituirea unui depozit pe 3 luni, iar in unele cazuri de 2 luni. Cea mai mare banca de la noi, BCR, practica o dobanda intre 11,75% si 12,25%, in functie de suma, pentru depozitele pe trei in lei, in timp ce la aceeasi scadenta depozitele in valuta au dobanzi cuprinse intre 4,5% si 5%. La BRD, produsele de economisire cu cele mai mari dobanzi sunt depozitul 'Avans' si '1.000', iar cea mai avantajoasa perioada de constituire tot 3 luni. Depozitul '1.000' constituit pe 3 luni asigura o dobanda de 13,75% la lei si 6,75% la euro, cu cel putin 0,25 puncte procentuale peste dobanda de la celelalte scadente, in timp ce la 'Avans' diferenta este si mai mare, de peste 0,75 pp, dobanda la 3 luni fiind de 13% pentru lei si 6% la euro.

'Varful de lance' al ofertei Raiffeisen Bank pe segmentul economisirii este promotia „Depozite cu dobanzi de Top 3”, produsul oferit avand o perioada de constituire pe 3 luni. La lei, dobanda variaza, in functie de suma, intre 14% si 14,5%, iar la euro intre 5% si 6%. In cazul Alpha Bank, depozitele constituite pe 3 luni asigura o dobanda cu cel putin 0,25 pp peste celelalte perioada. Astfel, pentru cele in moneda nationala este de 14,25%, iar in euro de 6%, cu precizarea ca la moneda europeana si termenele de o luna sau doua asigura acest nivel al dobanzii. Daca ne uitam la certificatele de depozit ale Alpha Bank, diferenta este si mai mare, de un punct procentual la lei (15% dobanda la trei luni) si de 0,75 pp la euro (7% dobanda pentru trei luni). Printre cele mai interesante oferte de la Bancpost este depozitul „Super 90”, constituit, dupa cum ii zice si numele, pe 90 de zile. Aici dobanda se majoreaza cu un punct procentual lunar, ajungand la 16% in ultimele 30 de zile pentru sumele in lei si la 7% pentru sumele in euro. La OTP Bank, clientii beneficiaza de cea mai mare dobanda la lei, 14,25%, daca aleg termenele de 2,3 si 4 luni si economisesc peste 5.000 de lei. In acelasi timp, la euro o dobanda superioara de 7% se poate obtine daca sumele sunt depuse intr-un depozit pe 3 luni. In cazul in care vorbim de un depozit in euro nou constituit, OTP plateste o dobanda chiar mai mare, de 7,25%, pentru perioada de 2 luni.

Cea mai mare dobanda pentru economiile in euro de pe piata se poate obtine la un depozit constituit pe o perioada de doua luni sau aproximativ. Banca Transilvania plateste 7,5% la depozitul in euro constituit pe 77 de zile. De asemenea, Bank of Cyprus practica o dobanda de 7,5% pentru depozitul in euro cu maturitate de doua luni. Totodata, banca are in portofoliu un depozit cu plata in avans a dobanzii, cel mai mare randament oferind varianta cu maturitate la trei luni. Dobanda la trei luni pentru depozitul in lei este de 15,25%, cu 0,75 pp peste celelalte perioada, in timp ce la euro ea ajunge la 7,1%, cu peste un punct procentual mai mare decat dobanda ce se poate obtine la maturitatile de 6 si 12 luni.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro