credius.ro

Bancile pe timp de criza: grecii si austriecii scot banii din Romania, francezii aduc in plus

15 mai 2009

Liniile de finantare de la bancile mama din Grecia si Austria catre bancile romanesti s-au redus cu 2,293 miliarde euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009, indica datele BNR, prezentate de  viceguvernatorului Eugen Dijmarescu. Campioanele retragerilor de bani din Romania sunt bancile grecesti, soldul liniilor de finantare acordate de acestea subsidiarelor locale reducandu-se cu 1,641 miliarde euro. In ceea ce priveste bancile Austriece, finantarile acordate de acestea bancilor romanesti s-au redus cu 652 milioane euro. De cealalta parte, bancile bancile franceze au sporit liniile de finantare catre subsidiarele romanesti cu 722 milioane euro.

Bancile grecesti au cea mai numeroasa prezenta in sistemul bancar romanesc, fiind reprezentate de Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Marfin Bank si ATE Bank, in timp ce capitalul austriac detine cea mai mare pondere in sistem, prin BCR, Raiffeisen Bank, Volksbank si UniCredit Tiriac. In ceea ce priveste francezii, este vorba in principal de BRD, a carei actionar majoritar este Societe Generale.

De asemenea, bancile italiene si-au sporit finantarile catre subsidiarele din Romania, cu 134 milioane euro, precum si din Ungaria, cu 26 milioane de euro, si Olanda, cu 36 milioane de euro.

Şi capitalurile proprii ale bancilor au fost afectate. In cazul bancilor cu capital austriac, acesta s-a redus cu 373 milioane euro, in timp ce capitalurile bancilor grecesti prezente in Romania au scazut cu 99 milioane euro in perioada mentionata. Subsidiarele bancilor italienesti au inregistrat capitaluri proprii mai scazute cu 31 milioane euro, iar cele ale bancilor din Ungaria au scazut cu 30 milioane euro, in intervalul amintit.

Pe de alta parte, capitalurile proprii ale bancilor din Romania cu capital francez au crescut cu 18 milioane euro, iar cele ale bancilor cu capital din Olanda, cu 76 milioane euro. Cifrele privind capitalurile proprii "iau in calcul efectele deteriorarii portofoliilor bancare, care au dus la cresterea provizioanelor" si sunt ajustate in functie de cursul de schimb, mentioneaza documentul prezentat de viceguvernator.

"Mai mult, deteriorarea conditiilor macroeconomice in tarile de origine va afecta solvabilitatea bancilor mama, cu repercursiuni asupra posibilitatii asigurarii finantarii filialelor. Riscul de credit ar putea deveni mai mare decat cel al lichiditatii", se mai arata in prezentarea acestuia.

Sursa: NewsIn

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro