Bancile nu vor da anul viitor credite imobiliare cu avans mai mic de 25%

Bancile nu vor da anul viitor credite imobiliare cu avans mai mic de 25%

Creditarea imobiliara, incetinita in prezent, isi va reveni treptat in 2009, dupa ce cererea va incepe din nou sa se manifeste, insa bancile nu vor acorda credite imobiliare clientilor care nu dispun de cel putin 25% din valoarea achizitiei, potrivit bancherilor prezenti marti la The Money Channel. Presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, a estimat

Creditarea imobiliara, incetinita in prezent, isi va reveni treptat in 2009, dupa ce cererea va incepe din nou sa se manifeste, insa bancile nu vor acorda credite imobiliare clientilor care nu dispun de cel putin 25% din valoarea achizitiei, potrivit bancherilor prezenti marti la The Money Channel.

Presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, a estimat ca avansul minim cerut clientilor de banci la credite imobiliare va fi de 30-35%, insa a tinut sa precizeze ca imprumutul ipotecar "functioneaza in continuare, e doar incetinit".

Bancherii au explicat ca, pe piata romaneasca, exista in continuare o cerere mare de locuinte, care va incepe treptat sa se manifeste.

"Este o cerere acuta de locuinte pe piata si cred ca in primavara se vor dezgheta un pic lucrurile", a spus presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, la emisiunea "Unde investim in 2009", la The Money Channel.

"Pe segmentul imobiliar exista o cerere fundamentala care se va manifesta. Cererea nu a disparut, ci doar s-a ascuns si s-a amanat. Avem cumparatori care spun ca acum nu este momentul potrivit", a completat Sergiu Oprescu.

El a precizat ca, potrivit unor studii, doar la nivelul Bucurestiului exista o cerere de cel putin 200.000 de case.

"Vanzatorii ar fi trebuit sa scada preturile, insa au preferat sa nu scada, astfel ca piata este un pic decuplata si nu se fac tranzactii", a adaugat Oprescu.

Dan Pascariu, presedintele consiliului de supraveghere al Unicredit-tiriac Bank, a detectat drept cauze ale blocarii pietei, in afara de criza propriu-zisa, sentimentul de criza, "care ii face pe oameni sa amane achizitiile importante", dar si restrictiile la accesarea de credite.

"Toate aceste elemente o sa se distileze", a estimat Pascariu.

El a aratat ca nu va avea loc o inasprire semnificativa a creditarii imobiliare, atat timp cat bancile din Romania nu au acordat niciodata credite in conditiile din Marea Britanie, unde, spre exemplu, au existat banci care acordau imprumut echivalent cu 105% din valoarea locuintei.

Totusi, o schimbare semnificativa a avut loc in ceea ce priveste achizitiile de terenuri, deoarece bancile romanesti nu mai accepta doar terenul drept garantie, potrivit lui Pascariu. Totusi, bancile romanesti nu dadeau credite pentru terenuri fara avans de cel putin 50% nici inainte de inceputul crizei imobiliare.

in ceea ce priveste locuinete noi, acestea isi vor mentine mai bine valoarea decat casele vechi, in conditiile in care niciun proiect nou nu a aparut in ultimele luni.

"Stocul disponibil de locuinte noi se va mentine acelasi in urmatorii doi-trei ani", a mai spus Pascariu.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos