Bancile nu vor credite imobiliare fara avans

Bancile nu vor sa renunte la avansul de 25% perceput la acordarea creditelor pentru achizitionarea de locuinte, asa cum propune Banca Nationala a Romaniei. Bancherii spun ca ar putea iesi in pierdere din cauza instabilitatii de pe piata imobiliare. Ei cred ca pretul locuintelor poate sa scada sub valoarea creditului acordat, iar in momentul in

Bancile nu vor sa renunte la avansul de 25% perceput la acordarea creditelor pentru achizitionarea de locuinte, asa cum propune Banca Nationala a Romaniei. Bancherii spun ca ar putea iesi in pierdere din cauza instabilitatii de pe piata imobiliare. Ei cred ca pretul locuintelor poate sa scada sub valoarea creditului acordat, iar in momentul in care o persoana nu si-ar mai plati ratele, banca nu ar mai putea recupera suma imprumata clientului.

In prezent, creditele pentru achizitionarea de locuinte se acorda doar daca solicitantii dispun de un avans de 25% din valoarea casei. Banca Nationala a propus eliminarea avansului, din primavara, pentru a se alinia normelor europene. Bancherii sustin ca propunerea BNR ii impinge spre eventuale pierderi.

"In prezent, piata imobiliara creste foarte mult, dar sa nu uitam ca aceasta piata poate sa scada si atunci valoarea casei sa scada si bancile sa aiba garantii mai mici decat valoarea creditului", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedinte ARB.

Chiar daca BNR va aproba eliminarea avansului pentru creditele imobiliare, institutiile bancare au dreptul sa stabileasca singure daca vor solicita sau nu acest avans.

"Bancile vor putea negocia cu fiecare client asa cum indica profilul de risc si de rambursare a clientului", a declarat Bogdan Baltazar, consultant financiar.

In ultimele luni piata imobiliara s-a blocat.

"Daca vorbim de ultimele trei luni, au fost practic lunile de asteptare a proprietarilor pentru momentul psihologic 1 ianuarie 2007 de a vinde la un pret cat mai mare", a explicat Liviu Ureche, analist imobiliar.

Specialistii estimeaza ca, pe masura ce oferta de locuinte noi va creste, apartamentele construite in perioada comunista se vor ieftini.

Sursa: Realitatea TV

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos