credius.ro

Bancile musca din felia municipalitatilor

4 august 2006

Dupa batalia pentru piata de retail si cea a IMM-urilor, urmatoarea zona de confruntare a bancilor ramane imprumuturilor municipale. "Nu trebuie omisa competitia institutiilor bancare pentru finantarea proiectelor de stat", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. In acest sens, oficalul ARB a subliniat: "Asociatia Romana a Bancilor a solicitat ca bancile romanesti sa fie considerate partenere la finantarea infrastructurii. In concluzie, exista o activitate care la nivelul... multor banci reprezinta o prioritate - IMM-urile si proiectele statului".
 
Municipalitatea Bucuresti, principala tinta
 
Ratingul "BBB minus", obtinut de municipalitatea Bucuresti de la agentia Fitch Ratings este o nota buna privind acordarea creditelor pentru proiectele de investitii ale municipalitatii si atragerea investitorilor. Iata asadar un motiv in plus pentru care bancile pot visa la contracte "consistente". Calificativul a fost acordat pentru creditele pe termen lung in valuta si in moneda nationala. Agentia de evaluare financiara a avut in vedere sprijinul financiar si controlul autoritatilor centrale asupra Capitalei, economia dinamica a orasului, precum si indicatorii economici, peste media nationala. Mentionam ca ratingul acordat de agentia "Standard&Poor's" municipalitatii Bucuresti, adica "BB plus", se situeaza cu o treapta sub nivelul acordat de Fitch.

De precizat ar fi faptul ca la sfarsitul anului trecut, primaria Bucuresti avea o datorie de 600 de milioane de euro, ceea ce reprezenta145% din veniturile curente ale orasului. In perioada 2006-2008, proiectele noi privind deseurile, scolile, reabilitarea stradala si urbana vor necesita alte cheltuieli. Astfel, datoria totala se va ridica la aproape 800 de milioane de euro pana la orizontul lui 2008. Investitiile in infrastructura vor genera o alta serie de cheltuieli.

Contracte de zeci de milioane de euro

Desi este cunoscut faptul ca la mijlocul unei astfel de "afaceri" ar putea sta cateva zeci si chiar sute de milioane de euro, subiectul nu este suficient mediatizat de catre bancheri. Fiecare contract semnat cu o municipalitate aduce institutiei un castig egal cu acela obtinut din creditarea a mii de persoane fizice. In acelasi timp, autoritatile publice reprezinta un segment cu un risc scazut, mai mic decat sectorul corporate sau de retail, maturitatea unui astfel de credit fiind de 10-20 de ani.

Asa se explica inclinatia bancilor catre aceasta zona. Proiectele de stat fac parte din strategia de dezvoltare a BCR pentru perioada imediat urmatoare, a subliniat presedintele BCR, Nicolae Danila, intr-un interviu acordat BankingNews. Sectorul privind comunitatile locale, municipiile, urmeaza sa creasca din punct de vedere al ponderii in portofoliul de afaceri BCR, pe langa alte sectoare cum sunt intreprinderile mari, IMM-urile si zona de retail.

Daca unele banci sunt interesate de retail, altele precum Citibank sau ING Bank sunt atrase de marile companii, creditarea municipalitatilor si dezvoltarea sectoriala , o alta solutie de a incheia contracte "consistente". Asa se explica si locul al patrulea ocupa de ING Bank in sistemul bancar romanesc, in pofida faptului ca nu a avut pana de curand  produse si nici publicitate pentru zona de retail.

"Din punct de vedere al potentialului, avem in vedere orientarea catre proiecte mari - unde vor fi probabil cei mai multi bani - precum cele de infrastructura si utilitati. Mai putem aminti "agro business-ul", sectorul alimentar si de distributie", declara Misu Negritoiu, director general ING Romania.

Avand in vedere apropierea integrarii, finantarea unor proiecte in domeniul mediului, a apelor sau a infrastructurii, indica faptul ca piata romaneasca a finantarilor pentru municipalitati devine tot mai interesanta.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro