credius.ro

Bancile mizeaza pe conturile de economii

15 iunie 2007

Conturile de economii care imbina avantajele oferite de un cont curent cu cele ale unui depozit la termen au devenit produse vedeta in ofertele de economisire ale bancilor. Un asfel de produs este avantajos deoarece le permite clientilor sa depuna si sa retraga oricand banii din cont, veniturile rezultate din dobanzi nu se impoziteaza, iar nivelul dobanzii se apropie foarte mult de cea a unui depozit la termen.

Aceste atuuri ce fac produsul atractiv pentru clienti au determinat bancile sa-l promoveze puternic. In momentul de fata ING Bank desfasoara o promotie agresiva pentru contul curent “Cont'ROL”. Conform declaratiilor presedintelui sau, Radu Gratian Ghetea, CEC va lansa si el in perioada urmatoare o campanie de promovare a celor mai bune produse - cardul de credit si contul curent cu dobanda de depozit la termen.

Plecand de la rezultatele inregistrate pe segmentul de retail, Bancpost a extins acest instrument de economisire si pentru companii. Banca a lansat un cont curent in lei dedicat IMM-urilor ce beneficiaza de o dobanda variabila si crescatoare care poate ajunge pana la 4,5 %. pentru sume mai mari de 50.000 lei. Dobanda pentru acest cont se calculeaza zilnic si se plateste in ultima zi lucratoare a lunii sau la momentul lichidarii.

Dobanda mai mica decat cea oferita pentru un depozit la termen este compensata de faptul ca din punct de vedere fiscal aceste produse sunt considerate conturile curente si in consecinta nu se impoziteaza. Statul roman impoziteaza cu 16% dobanda aferenta conturilor de economii doar daca rata dobanzii practicata de banca este mai mare decat rata dobanzii de referinta de pe piata la depozite. Astfel, dupa impozitare dobanda neta obtinuta la un cont de economii poate fi mai mare decat o dobanda aparent superioara la un cont la termen.

Exista insa si cazuri in care dobanzile acordate la aceste produse de economisire pot avea aceeasi valoare sau pot fi chiar mai mari decat cele ale depozitelor la termen. Bancile pot bonifica dobanda pe paliere de sume, cei care economisesc mai mult beneficiind de dobanzi mai mari.

De exemplu, la CEC, dobanda maxima ce se poate obtine pentru un depozit la termen in lei este de 7,25%. In cazul contului “Privilegiu” dobanda porneste de la 4% pentru sume de pana la 1.000 lei si ajunge la 7,5% daca in cont sunt depuse sume mai mari de 10.000,1 lei. Banca Transilvania acorda o dobanda medie pentru un depozit la termen de 6,85%. Pentru depozitul de economii in care au fost economisite sume pana in 10.000 lei dar nu mai putin de 1.000 lei dobanda este de 6,75%. Ea poate urca pana la 7% pentru sume mai mari de 10.000 lei. Dobanda acordata de BRD la Atucont este de 7%, se capitalizeaza trimestrial si se stabileste pentru fiecare trimestru calendaristic. ING Bank ofera acceasi dobanda de 6,4% indiferent de suma din cont. Dobanda se calculeaza zilnic la soldul contului si se plateste la sfarsitul fiecarei luni.

Cosmin Meleaca

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro