Bancile mici platesc dobanda la depunere pentru a atrage resurse

Bancile mici platesc dobanda la depunere pentru a atrage resurse

Competita momentului in domeniul bancar este cea din segmentul economisirii, acolo unde principala arma aleasa de jucatori este nivelul dobanzii. De asemenea, produsele inovatoare pot constitui un atu important, in conditiile in care dobanzile deja au ajuns la niste niveluri foarte ridicate, exagerate chiar, in opinia unora. Un astfel de exemplu de diversificare a ofertei

Competita momentului in domeniul bancar este cea din segmentul economisirii, acolo unde principala arma aleasa de jucatori este nivelul dobanzii. De asemenea, produsele inovatoare pot constitui un atu important, in conditiile in care dobanzile deja au ajuns la niste niveluri foarte ridicate, exagerate chiar, in opinia unora. Un astfel de exemplu de diversificare a ofertei ne ofera mai multi jucatori de calibru mai mic, care apeleaza la un produs mai putin intalnit pe piata: depozitul cu plata dobanzii in avans.

Mecanismul acestui depozit este simplu: banca iti plateste dobanda in momentul in care depui banii. Produsul nu este chiar o noutate pe piata din Romania. El exista in portofoliul celor de la Alpha Bank in urma cu cel putin 3 ani, insa intre timp a fost scos din oferta bancii. In prezent, jucatori precum Emporiki Bank, Bank of Cyprus, Bank Leumi si, mai nou, Piraeus Bank, au lansat astfel de depozite pe piata autohtona.

Avantajul acestor produse este ca deponentul obtine castigul din dobanda imediat, insa nivelul dobanzilor este inferior ofertelor considerate „bune” in piata. Astfel, daca la depozitele cu dobanda in avans dobanda este in jur de 12% pentru lei si 5%-6% pentru euro, multe dintre banci practica dobanzi de 13%-14% la lei si 6%-7% la euro, in cazul produselor cu plata la scadenta a dobanzii. De asemenea, in unele cazuri, dobanda platita avans este inferioara ca nivel cu cea practica de aceeasi banca pentru depozitele la termen clasice.

Pe de alta parte, clientul care alege un depozit cu plata dobanzii in avans isi poate maximiza castigul depunand suma obtinuta din dobanda intr-un alt depozit cu dobanda ridicata. In cazul in care deponentul vrea sa-si inchida inainte de scadenta depozitul pentru care a incasat deja dobanda, banca ii va opri din suma depusa initial suma aferenta dobanzii, plus comisioanele de penalizare.

 Banca / Produs  Dobanda in avans
(moneda, perioada)
 Dobanda la scadenta
(moneda, perioada)
Piraeus Bank
‘Dobanda Instant’ in lei si euro
 12,25% (lei, 1an)
5,65% (euro, 1 an)
 14% (lei, 1an)
6,25% (euro, 1 an)
 Emporiki Bank
‘Avantastic’ in lei, euro, USD
 12,5% (lei, 1 an)
5,25% (euro, 1 an)
 13,5% (lei, 1 an)
5,75% (euro, 1 an)
 Bank of Cyprus
‘Tot Inainte’ in euro
 5,9% (euro, 3 luni)
6,2% (euro, 1 an)
 6,55% (euro, 3 luni)
5,1% (euro, 1 an)
 Bank Leumi
Depozit in lei si euro
 11,5% (lei, 3 luni)
5,25% (euro, 3 luni)
10,5% (lei, 3 luni)
4,5% (euro, 3 luni)
dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos