credius.ro

Bancile mici, pe ultima suta de metri

2 august 2006

Potrivit clasamentului bancilor la jumatatea acestui an, 27 de banci din cele 39 ce isi desfasoara activitatea pe piata romaneasca detineau o cota de piata mai mica de 2%, in timp ce 22 dintre ele nu atingeau nici macar nivelul de 1 procent. Primele 12 banci concentreaza peste 80% din activele sistemului bancar, in timp ce in cealalta parte a clasamentului sunt numeroase institutii creditoare cu cote de piata infime. ... Viata multor din aceste din urma banci, care detin “firimituri” din piata, este numarata, intrucat odata cu integrarea in Uniunea Europeana, bancile europene nu vor mai avea nevoie de licenta pentru intrarea pe piata romaneasca. De asemenea, aderarea la un sistem cu o concurenta mult mai puternica, precum cel din Uniunea Europeana face greu de crezut faptul ca bancile mici vor putea rezista pe piata in conditiile de acum. Mai mult, 1 ianuarie 2007 va impune implementarea prevederilor acordului Basel II. Acest proces va necesita, potrivit specialistilor, o crestere a capitalului bancilor comerciale. In aceste conditii, trebuie sa ne asteptam in continuare la preluari si fuziuni.

Preluarile se intensifica

In ultimii 3-4 ani, aceste banci “liliputane” au reprezentat poarta de intrare in Romania pentru bancile puternice din Occident, intrucat este putin probabil ca acestea ar fi fost interesate de o cota de piata de 0,1-0,2%, cat detineau aceste banci. Astfel, UniCredit a intrat pe piata romaneasca in 2002 prin achizitionarea fostei Demirbank Romania, Banca Romaneasca a fost cumparata la randul sau de National Bank of Greece, in timp ce OTP si-a deschis afacerile la noi cumparand RoBank.

De la inceputului anului, acest tip de tranzactii s-a intensificat. Astfel, in a doua parte a lunii iunie, grupul C.R. Firenze a anuntat finalizarea preluarii unui pachet de 56,23% din actiunile bancii Daewoo si schimbarea denumirii bancii in C.R. Firenze Romania. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 30,5 milioane de euro, Daewoo Bank avand, anul trecut, o cota de piata de 0,2%. La randul sau, ATE Bank, Banca Agricola a Greciei, a cumparat pachetul majoritar al unui banci cu o cota de piata de 0,2%, Mindbank. Bancile mici au reprezentat tinta de achizitie si a bancilor din afara Europei, interesate de piata romaneasca. Astfel, a doua banca din Israel, Leumi Bank, este noul proprietar al Eurom Bank, in timp ce Nova Bank, o alta banca cu o cota de piata “invizibila”, a intrat in posesia companiei candiene Mass Financial.

Procesul de preluare a bancilor mici este in plina desfasurare. Una dintre acestea, Romexterra Bank, cu o cota de numai 0,76%, de vanzare, noul proprietar fiind MKB (fosta banca de comert exterior a Ungariei), detinuta de nemtii de la Bayerische Landesbank. O alta banca despre care multe voci din piata spun ca nu mai are mult pana va fi vanduta este Banca Comerciala Carpatica. Aceasta detine o cota de piata de 0,82% si are capital majoritar romanesc, fiind controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea (patronul Atlasib). Oficialii bancii neaga insa aceasta varianta a vanzarii, aratand spre proiectele de dezvoltare si extinderii a retelei pana spre 200 de unitati. Exista insa numeroase voci care sustin ca aceasta extindere teritoriala indica tocmai o incercare de “coafare” a bancii in vederea obtinerii unui pret mai bun la vanzare. In aceasta situatie s-ar putea afla si alte banci cu actionariat difuz, precum Libra Bank si Romanian International Bank, ce detin cote de piata infime, de 0,27% si, respectiv 0,17%.

“Exista prea multe banci mici, care nu sunt nici macar 'de nisa', deci specializate in mod deosebit pe un segment de piata. Aceste banci mici nu sunt decat rezultatul ambitiei unor investitori, care au tinut sa aiba pe langa afaceri si o banca. Ma refer si la acei afaceristi straini care au pus si de o banca in Romania, ca sa dea bine in CV. Este clar ca unele dintre acestea vor trebui sa dispara”, apreciaza reputatul consultant si fostul bancher Bogdan Baltazar.

Orientarea spre nise, solutia de supravietuire

Pe langa preluari si fuziuni, orientarea catre diferite “nise” este solutia pe care trebuie sa o adopte bancile mici, in opinia multor specialisti. “Bancile mici vor trebui sa se specializeze pe anumite segmente si vedem deja o tendinta in acest sens”, declara presedintele UniCredit, Rasvan Radu.

Principalul domeniu pe care acestea ar trebui sa se specializeze este acordarea de credite ipotecare, “un domeniu de mari perspective”, dupa cum recomanda Radu Negrea secretarul general al ARB. In Occident, acest domeniu reprezinta peste 50% din totalul cifrei de afaceri a bancilor. Transformarea in banci exclusiv ipotecare este si recomandarea specialistilor companiei de consultanta TASC. In acest sens, se pot forma retele de distributie si informare, in colaborare cu agentiile imobiliare si marii investitori, precum si cu alti parteneri. “Exista numeroase posibilitati in privinta specializarii bancilor mici”, apreciaza Rasvan Radu, aratand spre segmentul rural si creditul agricol, o alta directie de dezvoltare a bancilor cu cote de piata foarte mici.

Printre institutiile creditoare  ce se regasesc in partea de jos a clasamentului bancilor din Romania se numara insa si nume foarte puternice pe plan mondial, insa cu o prezenta discreta la noi. Este cazul, de exemplu, al San Paolo IMI Bank sau Banca di Roma, aflate in top 5 pe piata italiana, insa la noi detin o cota de piata foarte redusa, de 0,61% si, respectiv 0,1%. In aceeasi situatie se afla si Emporiki Bank, una dintre cele mai importante banci din Grecia, insa la noi cu o prezenta modesta, de numai 0,28% din piata. Lucrurile s-ar putea schimba insa, in conditiile in care francezii Credit Agricole sunt pe cale sa cumpere banca mama, cu scopul declarat de a-si extinde si intari activitatile din zona estica a Europei.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro