credius.ro

Bancile mici, mai intelegatoare: permit retragerea economiilor fara nici o taxa

17 iunie 2008

De la inceputul acestui an, focusul bancilor s-a mutat catre depozite, pe fondul scumpirii finantarilor si unei crize de lichiditati. Acum in prim-plan sunt ofertele promotionale cu dobanzi ridicate, de peste 10%-11% pentru sumele atrase, in timp ce anul trecut pe vremea aceasta creditul pentru populatie „exploda”. Desi, in mod traditional, cele mai bune dobanzi la depozite se regaseau la bancile mici, situatia actuala a facut ca aproape toate bancile, indiferent de marime, sa se implice intr-o lupta pentru atragerea economiilor, in care armele sunt dobanzile ridicate. In ceea ce priveste costurile economisirii, bancile din esalonul doi sunt mai ieftine.

Astfel, unul dintre cele mai importante costuri percepute de banci pentru depozite este comisionul de retragere a numerarului. Bancile mari, precum BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania sau Bancpost, isi taxeaza clientii cu comisioane de 0,4% - 0,5% din suma, atunci cand acestia vor sa-si retraga banii din depozite. In acelasi timp, o serie de banci mai mici permit clientilor sa-si ridice banii fara sa plateasca nici un comision, daca fac acest lucru la scadenta depozitului. La Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Garanti Bank sau OTP Bank, retragerea sumelor depuse in ziua scadentei se face fara a plati comisionul specific. De asemenea, Alpha Bank aplica aceasta politica pentru depozitele constituite pe perioade mai mare sau egale de 3 luni. Mai mult, la Libra Bank si ProCredit Bank retragerea fara comision a sumelor din contul de depozit este disponibila pentru o perioada mai mare, timp de 5 zile dupa scadenta in primul caz, in timp ce Libra permite acest lucru oricand dupa scadenta. Exceptand aceste momente, pretul retragerii banilor din depozit costa intre 0,35% si 0,5%.

Acest pret al retragerii banilor de la casierie reduce semnificativ castigul obtinut din dobanzi. Luam exemplu unui depozit de 5.000 de lei, constituit pe 3 luni la BCR, care plateste in acest caz o dobanda de 10%. La scadenta, castigul brut obtinut de client va fi de 125 de lei. Scazand impozitul de 16%, profitul va ramane de 105 lei. Comisionul de retragere de numerar de la casieria bancii este la BCR de 0,4%, minim 3 lei, ceea ce inseamna ca deponentul va primi in mana doar 5084 lei, cu aproximativ 20 de lei mai putin.

Pentru a pierde mai putin la inchiderea depozitului si retragerea banilor, sumele pot fi transferate pe un card, de preferat emis de aceeasi institutie la care a fost constituit depozitul. Asta deoarece comisioanele pentru retragerea de numerar de la ATM sunt mult mai mici decat cele percepute de banci pentru efectuarea operatiunii la ghiseu. Ca exemplu, la BCR si Bancpost retragerea banilor de la ghiseu costa 0,4%, iar de la bancomat 0,2%, in timp ce pentru cardurile de debit Visa de la Banca Transilvania retragerea de sume de la ATM este gratuita, fata de 0,35% in unitate.

In materie de economii, pe piata a fost reintrodus conceptul „ce-i in mana nu-i minciuna”. Cei de la Leumi Bank au lansat depozitul cu plata dobanzii constituirea acestuia, produs introdus in urma cu ceva timp de Alpha Bank, care insa a renuntat la el. Leumi ofera pentru acest produs unele dintre cele mai mari dobanzi din piata, de 11,5% pentru lei si 5,25% pentru euro, termenul de constituire al depozitului fiind de 6 luni, iar suma minima de 1.000 lei sau 250 euro. Dobanda este virata in contul curent al clientului la data constituirii depozitului, iar comisionul pentru ridicarea acesteia este zero. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro