Bancile mari pierd cota in fata unei creditari iresponsabile

Bancile mari pierd cota in fata unei creditari iresponsabile

Creditele in franci sunt finantarile cu cea mai mare viteza de crestere in ultimul an si jumatate. In intervalul aprilie 2007 – aprilie 2008, volumul acestor credite s-a majorat de aproximativ 5 ori.  Imprumuturile in franci sunt utilizate in primul rand de jucatorii de marime medie de pe piata romaneasca, pentru sustinerea strategiilor agresive de

Creditele in franci sunt finantarile cu cea mai mare viteza de crestere in ultimul an si jumatate. In intervalul aprilie 2007 – aprilie 2008, volumul acestor credite s-a majorat de aproximativ 5 ori.  Imprumuturile in franci sunt utilizate in primul rand de jucatorii de marime medie de pe piata romaneasca, pentru sustinerea strategiilor agresive de crestere si acumulare de cota de piata. De celalalta parte, bancile mari, mai conservatoare si axate pe eficienta si consolidare a pozitiei din piata, au evitat acordarea de finantari in monede exotice precum francul, pierzand astfel din cota pe piata creditarii.

Potrivit fostului presedintele executiv al celei mai mari banci din Romania, Manfred Wimmer, BCR a pierdut cota de piata pe segmentul creditelor intrucat nu a acceptat sa acorde finantari riscante, care afecteaza profitabilitatea, precum creditele in franci elevetieni.

„Am decis sa nu concuram oricum, mai ales cu bancile mici care urmareau cota de piata. Nu am acordat imprumuturi in franci elvetieni si am pierdut din cota pe piata creditarii”, a declarat Wimmer. Mai mult, fostul sef al BCR considera acordarea de credite in franci o activitate „iresponsabila”, cu un grad foarte ridicat de risc. Pe de alta partea insa, Wimmer spune ca BCR va recupera din cota de piata din alte segmente de creditare si prin oferirea unor produse competitive mai putin riscante, precum imprumuturile in euro, banca deruland in aceasta perioada o promotie la creditele ipotecare, cu dobanda de 4,95% in primul an.

De asemenea, parerea BCR despre creditele in franci este impartasita si de cealalta forta de pe piata bancara romaneasca, BRD, care nici ea nu acorda astfel de finantari. In schimb, la bancile de talie medie si mica, imprumuturile in franci sunt unul dintre cele mai importante motoare ale cresterii. Bancpost, Volksbank, Piraeus Bank sau Banca Romaneasca sunt cativa din jucatorii care au crescut gratie creditelor in franci.

Potrivit directorului diviziei de imprumuturi ipotecare de la Bancpost, Ana Cernat, cel putin jumatate din productia noua de credite acordate de banca sunt credite in franci. Bancpost a lansat o noua oferta de produse de creditare pentru populatie la inceputul acestei primaveri. „In productia noua de credite, cel putin jumatate sunt in franci elvetieni. Sunt multe persoane sensibile la sume, iar o dobanda mai mica, precum cea oferita de un credit in franci, permite contractarea unei sume ceva mai mari”, a declarat oficialul Bancpost.

In cazul Volksbank, din cele aproximativ 1,7 mld. euro credite in valuta inregistrate la finalul lui 2007 (80% din totalul finantarilor acordate), 40% erau reprezentate de imprumuturi in franci elvetieni.

Potrivit datelor BNR, creditele in franci elevetieni au ajuns, in primul trimestru a lui 2008, sa aiba o pondere de aproape 10% din totalul creditelor acordate populatiei, fata de 2,1% in aceeasi perioada din 2007. Aceasta dinamica a creditelor in monede exotice se justifica printr-un cost initial mai scazut, insa au dezavantajul unei volatilitati superioare a cursului, in comparatie cu euro.

In ultima perioada insa, ritmul de crestere a creditelor in franci s-a redus. Cele mai recente cifre ale Bancii Nationale indica un avans de doar 4% in aprilie pentru creditele in alte monede decat leul sau euro, in mare lor majoritate finantari in franci, pana la 9 mld. lei. Anterior, acest tip de imprumuturi cresteau lunar cu un ritm de peste 10%. „In ultima perioada clientii au inceput sa se reorienteze spre euro, dar acum creste din nou dobanda Euribor si lumea revine la creditele in franci”, arata Ana Cernat. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos