Bancile isi atrag clienti inca de cand acestia sunt minori

12 decembrie 2007

Unele banci incearca sa-si atraga clientii inca din maternitate, oferind posibilitatea parintilor de a economisi bani pe numele copiilor. Strategia bancilor este ca, odata ce copiii vor avea carte de identitate sa inceapa sa utilizeze o parte dintre serviciile lor. Produsele de economisire destinate copiilor se bucura de unele avantaje,  fata de cele clasice existente pe piata. Acestea ofera dobanzi mai atractive, posibilitatea de a fi alimentate lunar sau periodic, bonusuri, precum cele ocazionate de Ziua Copilului, precum si alte beneficii. 

Cei care sunt interesati sa-si planifice viitorul financiar al copilului pot alege dintr-o oferta destul de variata pusa la bataie de banci. Unul dintre aceste instrumente de economisire este oferit de Alpha Bank si este denumit “Alpha Dreams”. Aceasta ofera posibilitatea deschiderii unui cont de economisire pe numele copilului cu varsta de pana la 14 ani, iar banii sunt economisiti pana cand copilul ajunge la varsta de 18 ani. Totodata, banca ofera un card de debit si acces gratuit la serviciul de internet banking. Suma minima pentru a deschide un astfel de cont este de 50 lei, 15 euro sau 25 dolari, iar suma maxima ce poate fi depusa anual nu poate depasi 50.000 euro, sau echivalentul in lei sau dolari. Dobanda la lei este de 6%, la euro de 3,25%, iar la dolari de 3,5%. Este de mentionat faptul ca in fiecare an, in luna iunie, banca dubleaza dobanda  fata de cea platita in celelalte luni. Motivul este evident: pe 1 iunie este Ziua Copiilor.

Si Banca Transilvania detine in portofoliu un  produs dedicat copiilor, denumit Kid Cont.  Este un depozit cu acumulare si cu capitalizarea anuala a dobanzii, constituit in numele minorilor pana la varsta de  17 ani. Suma minima care trebuie sa fie depusa la constituirea depozitului este de 300 lei, 100 euro sau 100 de dolari. Ulterior parintii trebuie sa depuna lunar minim 50 de lei, 15 euro, sau 15 dolari. Dobanzile la lei sunt de 7,5%, la euro de 5% si la dolari de 4,5%. Totodata, banca bonifica suplimentar dobanda  incepand cu implinirea celui de-al treilea an de economisire.

Alte doua produse similare din de la OTP Bank si BRD. Acestea permit depuneri si retrageri de numerar in orice moment, iar dobanzile sunt mai mari decar cele oferite pentru depozitele clasice. De exemplu la BRD dobanda pentru produsul destinat copiilor este de 7,25% la lei si de  3,75% pentru euro, in timp ce pentru produsele clasice dobanda este de maxim 7% si respectiv 3,5%. Totodata banca incearca sa  stimuleze conturile de economii pentru copii prin acordarea unui bonus de 20 lei la deschiderea fiecarui cont in lei. Exita insa si banci care au renuntat la produsele dedicate minorilor, asa cum e cazul CEC.

Pe langa produsele speciale create de institutiile de credit mentionate mai exista si institutii de credit care permit ca depozite standard sa fie deschise si in numele copiilor. La BCR, de exemplu, pot fi depuse economii pe numele copiilor, cu varsta de pana la 18 ani, de catre parinti sau tutore. Banca nu ofera insa pentru aceste produse conditii diferite fata de cele practicate la restul depozitelor. Depunerea initiala trebuie sa fie minim de 500 lei, 250 euro, sau 250 dolari. Depozitele pot fi alimentate permanent, dar minorul poate face retrageri de numerar doar cu acordul parintilor sau al tutorelui.  Suma  minima a unei alimentari trebuie sa fie de 50 lei, euro, sau dolari.Dobanzile variza in functie de sumele depuse, la lei acestea sunt cuprinse intre 6% si 7,1%, la euro intre 3% si 3,25%, iar la dolari 1,5% si 2,75%. Banca bonifica dobanzile odata  pe luna la economiile in lei si trimestrial le cele in valuta, conditia impusa fiind mentinerea soldului minim obligatoriu. 

Ludmila Cucia 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro