credius.ro

Bancile ies din afacerea cu franci elvetieni

17 octombrie 2008

Criza financiara internationala a generat schimbari drastice in piata bancara. In numai cateva luni, reclamele la credite aproape au disparut si au fost inlocuite cu cele la depozite, bancile decid scumpiri peste scumpiri la credite si se uita de zece ori inainte de a mai acorda unul, iar imprumuturi care acum nici jumatate de an se vindeau „ca painea calda" sunt scoase de banci din portofoliu pentru ca sunt prea riscante. Un astfel de fenomen a lovit si creditele in franci, care din vedetele pietei au ajuns sa fie considerate oi negre, bancile eliminandu-le din portofoliu sau stabilindu-le preturile neatractive.

In doar cateva saptamani, oferta de credite in franci de pe piata s-a redus drastic. Practic, patru dintre cele mai importante banci pe creditarea de retail nu mai vand astfel de finantari. Este vorba despre Volksbank, numarul 3 ca marime a activelor din piata, cu un volum de credite in franci de 800 mil. euro la jumatatea anului (mai mult de un sfert din total), Piraeus Bank, proaspat intrata in top 10 dupa active, cu o politica agresiva pe creditarea de retail, precum si alti doi importanti jucatori, Banca Romaneasca si Credit Europe Bank.

Pe piata au mai ramas sase banci cu produse de creditare in franci elvetieni: doua dintre primele 10 banci din sistem, Raiffeisen Bank si Bancpost, precum si jucatori mai mici pe piata, precum OTP Bank, MKB Romexterra, Garanti Bank si Millennium Bank. Tipurile de credit accesibile in franci elevetieni sunt cele la care clientul aduce garantii imobiliare – creditul ipotecar si cel de nevoi personale cu ipoteca, si care se gasesc in ofertele tuturor celor sase banci. Patru dintre ele – Bancpost, OTP, Garanti si Millennium – ofera in continuare clientilor si credite negarantate, de nevoi simple, in franci elvetieni.

Insa nici bancile care mai acorda credite in franci nu o mai fac cu aceeasi lejeritate. Astfel, la Raiffeisen si OTP Bank, costurile creditelor in franci au crescut pana la nivelul celor in euro. In acest conditii, imprumuturile in franci nu mai sunt atractive nici din punctul de vedere al pretului mai mic, nici al sumei mai mare care poate fi contractata. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro