Bancile ieftinesc si creditele in euro

Bancile ieftinesc si creditele in euro

Scaderile inregistrate de indicele Euribor in ultima perioada au inceput sa se reflecte timid si in nivelul dobanzilor percepute de bancile comerciale pentru creditele acordate in euro. Ultima oara cand banca centrala europeana a coborat dobanda la cel mai scazut nivel de pana acum, a fost in 5 martie, atunci BCE a coborat dobanda cheie

Scaderile inregistrate de indicele Euribor in ultima perioada au inceput sa se reflecte timid si in nivelul dobanzilor percepute de bancile comerciale pentru creditele acordate in euro. Ultima oara cand banca centrala europeana a coborat dobanda la cel mai scazut nivel de pana acum, a fost in 5 martie, atunci BCE a coborat dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la un minim record. In prezent dobanda este de 1,50%, in contextul in care economia se scufunda in recesiune, iar inflatia este mult sub nivelul tintit de institutie. Insa se pare ca BCE nu se opreste aici, daca situatie o cere. Decizia de relaxare a politicii monetare reprezinta a cincea miscare de acest gen din octombrie, si se pare ca nu este ultima. "BCE nu va ezita sa reduca la zero dobanda cheie, daca economia zonei euro va fi amenintata de deflatie", a declarat unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, in cadrul unui interviu publicat de presa germana.

Insa in Romania lucrurile nu sunt chiar normale si tranparente. Potrivit portalului www.conso.ro, tendinta de scadere nu este inca uniforma in toata piata. In timp ce unele banci isi actualizeaza oferta in functie de Euribor, raportand scaderi de pana la 3 puncte procentuale, altele au decis sa-si majoreze costurile impuse clientilor noi. Ratele Euribor – dobanda de referinta la euro pentru imprumuturile interbancare – au inregistrat un trend puternic de scadere in ultimele luni. De la 3% in finalul lui 2008, valoarea Euribor la 1 an a ajuns la 1,5%.

Majoritatea creditelor in euro acordate de bancile din Romania au rata dobanzii legata de acest indicator. Totusi, nu in toate situatiile valoarea dobanzii urmeaza indeaproape si tendinta Euribor. In cazul creditelor imobiliare, costul total a scazut pe parcursul lunii martie cu 0,1 puncte procentuale, de la 12,3% la 12,2%. In acelasi timp, la creditele de nevoi personale, reducerea costurilor a fost mai ampla: de 0,2 puncte procentuale.

Un exemplu este institutia nebancara Domenia Credit, care si-a anuntat clientii la inceputul lunii martie, ca datorita micsorarii Euribor, banca actioneaza in consecinta, iar ratele creditelor imobiliare vor scadea in medie cu 10-11%. Pentru un credit imobiliar in valoare de 46.000 euro, pe 20 de ani, rata lunara era pana la inceputul lunii, de 462 euro. Din 5 martie, banca va incasa o rata de 420 euro, cu 42 de euro mai putin.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos